Boempatat Josaphat: tien jaar en véél taart

© Saskia Vanderstichele

Boempatat Josaphat, de jaarlijkse picknick in het gelijknamige park van Schaarbeek bestaat tien jaar. De gemeente viert dat met taart. Véél taart.

Dat valt tenminste te verwachten. Want de gemeente vraagt de picknickers om taart mee te brengen voor deze verjaardag. Iedereen krijgt een attentie, de mooiste taart wordt beloond met een prijs. “En wie geen taart maakt, kan ook een wenskaartje schrijven. Die worden daarna allemaal omhoog gehangen.”

Boempatat Josaphat bestaat tien jaar. Het betekende de start van een Nederlandstalig cultuurbeleid in Schaarbeek.
Inge Wauters van de gemeente Schaarbeek: “We hadden het jaar voordien al Een Bijzondere Dag in het Park gehad in het park, maar het klopt dat Schaarbeek zowat tien jaar geleden begonnen is met een heus cultuurbeleidsplan. We wilden van Boempatat Josaphat meteen een jaarlijks evenement maken. Een soort grande bouffe à l’italienne met circus.”

De picknick was meteen een begrip in Nederlandstalig Schaarbeek, maar één keer moesten jullie de boel afgelasten.
Wauters: “Ja, het was erg hevig aan het regenen. De artiesten hadden sowieso niet kunnen optreden. Nu zetten we het duidelijk in de flyer. Bij regen, geen picknick.”

Wat is er nieuw dit jaar?
An Buts: "Buiten onze verjaardagsactie blijft het concept grotendeels hetzelfde. Het is één grote picknick, dus iedereen brengt wat mee en deelt dat met de rest. Wie niets meebrengt, kan voor 5 euro mee aanschuiven. Wij zorgen daarnaast voor animatie. Dit jaar met Stefaan Paridaen, Belgisch kampioen jongleren, en met het acrobatengezelschap Acrobarouf.”

Wauters: “De picknick vindt net zoals vorig jaar plaats aan het boogschieterspaviljoen van Paula en Leo. Leo zal ook een demonstratie wipschieten geven. Wie zich al lang afvraagt wat die witte masten in het park staan te doen, krijgt daar op 6 september meteen het antwoord op.”

Boempatat Josaphat op zaterdag 6 september vanaf 12u. Meer info op www.1030cultuur.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Platenzaken: 'Vinylfreaks zijn een trouw publiek, die komen terug'
  • Brussel als zomerse pop-upstad
  • Kenza Isnasni, 18 jaar na de moord op haar ouders
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Á 92 ans, Jacqueline Mesmaeker fait l'objet d'une rétrospective
  • Superjazzfestival op je scherm
  • Musea gooien deuren weer open
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement