Zelfpluktuin Theo in Ganshoren

| Hier aan de Ganshorense Bosstraat komt de nieuwe zelfpluktuin Theo.

Boer gezocht voor nieuwe zelfpluktuin in Ganshoren

Bettina Hubo
© BRUZZ
03/10/2023

Groot Eiland begint met een nieuwe zelfpluktuin in Ganshoren, CSA Theo. Gezocht wordt naar leden en ook naar een boer. De eerste groenteoogst is gepland voor mei.

Het terrein van de nieuwe zelfoogsttuin ligt in de Bosstraat bij het moeras van Ganshoren, achter de outdoor fitness. Het is eigendom van de gemeente, maar werd jarenlang gepacht door de intussen overleden Theo Hoogstijns, ook wel bekend als de laatste boer van Brussel.

Hij gaf meteen ook zijn naam aan het nieuwe project. “Zo blijft zijn geest ronddwalen in Brussel en wordt de geschiedenis niet vergeten,” vertelt Maarten Dieryck, bij Groot Eiland verantwoordelijk voor stadslandbouw. ”Natuurlijk, Theo Hoogstijns was bezig met conventionele landbouw, wij gaan aan gecertificeerde biologische landbouw doen.”

Erfpacht van 27 jaar

De gemeente gaf het terrein intussen in erfpacht aan Terre-en-vue, een organisatie die overal in Brussel gronden probeert om te vormen tot langdurige biologische landbouw. “Met hen hebben wij een contract voor 27 jaar kunnen sluiten, wat uitzonderlijk lang is,” zegt Dieryck. “Daar zijn we heel blij mee. Boeren hebben zekerheid nodig.” Groot Eiland betaalt hiervoor een symbolisch bedrag.

Het terrein van 0,7 hectare zal worden opgesplitst. Dieryck: “0,5 hectare is bestemd voor groenteteelt. De overige 0,2 hectare is een Natura2000-gebied en mag dus niet omgeploegd worden. Daar zullen we de schapen laten grazen van schaapherder David D’Hondt, van Les Moutons Bruxellois, die zijn kudde heeft aan Zavelenberg.”

Geëngageerde bioboer

Voor de zelfoogsttuin is Groot Eiland nog op zoek naar een boer. “We zoeken een geëngageerde bioboer die in de sociale economie zijn weg wil vinden.” De boer, die de hulp zal krijgen van mensen die moeilijk terecht kunnen in het normale arbeidscircuit, moet er zeker tegen februari zijn. “In het voorjaar moet er gezaaid worden zodat we in mei onze eerste oogst hebben.”

Ook wordt gezocht naar leden. Daarbij wordt vooral gemikt op mensen uit Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem. De zelfpluktuin werkt volgens de principes van CSA (Community Supported Agriculture), wat betekent dat mensen die willen komen plukken ook lid worden. Met de lidgelden wordt het loon van de boer betaald. Dieryck: “We hebben zeventig gezinsabonnementen nodig om Theo financieel leefbaar te houden.”

Teeltrisico

Met een groenteabonnement kan je het jaar rond groenten oogsten, zo’n zestig verschillende soorten. CSA betekent wel dat de leden mee instaan voor het teeltrisico. “Ze delen mee in tegenvallende oogsten, maar profiteren ook van eventuele overschotten,” legt Dieryck uit.

Het is de bedoeling dat rond de boer en het veld een echte gemeenschap ontstaat. “Dat is bijna nog belangrijker dan het groenten telen. Daarom zal er voor de leden meer te beleven zijn dan alleen het plukken. Er zijn meewerkdagen, workshops, af en toen organiseren we een drink.”

Abonnementsprijs

Momenteel is Groot Eiland het terrein al aan het klaarmaken zodat de boer meteen van start kan gaan. “Voor de bouw van de serre en de container, voor de omheining en voor ander materiaal kregen we financiële steun van Brussel Economie en Werk, in het kader van de Good Foodstrategie.”

Voor Groot Eiland is het de tweede zelfpluktuin. In maart 2020 begon de vzw aan de Schapenweg in Jette met groentenpluktuin Courjette, die uitgebreid werd met bloemenplukveld Fleurakker in de Bosstraat. Op beide terreinen, samen 16 hectare, werken een boer en twee boerinnen. Courjette telt een kleine driehonderd leden, die voor dit jaar 412 euro betaalden voor hun abonnement.

De abonnementsprijs voor Theo ligt nog niet vast.

Zelfpluktuin Theo in Ganshoren

| De container staat er al.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni