Boete of celstraf voor wie geen verplichte coronatest aflegt

© Photonews
| Wie terugkeert uit een rode zone moet een coronatest ondergaan en zeker negen dagen in quarantaine.
Updated: 19-08-2020 - 07:33

Wie bij zijn terugkeer uit een buitenlandse coronahotspot past voor de verplichte test, zal worden gestraft. De aanscherping volgt op de vaststelling dat slechts de helft van de terugkerende Belgen uit broeihaarden zich laat testen. In de stad Brussel past een derde voor de coronatest.

Dat schrijft de krant De Tijd woensdag.

Wie terugkeert uit een rode zone moet een coronatest ondergaan en zeker negen dagen in quarantaine. Bij code oranje wordt isolatie ten stelligste aangeraden. Voor velen blijkt dat een brug te ver. Hoewel het verplicht is, laat maar een op de twee Belgen die - te land, ter zee of via de lucht - uit rood gebied terugkeren, zich testen op een mogelijke besmetting met het coronavirus.

Amper tests in Brussel-Stad

Er zijn wat dat betreft wel grote verschillen tussen de regio’s. "Ongeveer twee derde van de Vlamingen laat zich bij terugkeer testen, tegenover dik de helft in Wallonië en het Brussels Gewest. In de stad Brussel is het maar een op de drie", aldus bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD). "We weten niet waar die verschillen vandaan komen."

Er is een akkoord met de regio's om voor toeristen hetzelfde principe in te voeren als eerder voor hoogrisicocontacten. Dat zijn mensen die een lange periode nauw in contact zijn geweest met vastgestelde coronapatiënten. Via een wetswijziging zijn hoogrisicocontacten verplicht zich te laten testen op corona en in quarantaine te gaan.

Celstraf tot halfjaar

Daardoor gelden ook sancties voor wie zich niet aan de regels houdt, geldboetes van 208 tot 4.000 euro, en zelfs celstraffen van acht dagen tot een halfjaar. Belgen die uit coronabroeihaarden terugkeren en de richtlijnen aan hun laars lappen, vallen voortaan onder dat regime, stelt De Backer.

Hoogrisicocontacten worden opgebeld als ze zich na een à twee dagen nog niet hebben laten testen. De Backer zei dat het belangrijk is dat de contacttracing, een bevoegdheid van de regio's, die taak ook ter harte neemt voor terugkerende toeristen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?