Boetes voor sluikstorten bijna verdubbeld

Sluikstort in Molenbeek. (archiefbeeld)

In 2017 heeft Net Brussel 218.506 euro aan boetes geïnd voor sluikstorten. Dat is bijna dubbel zoveel in vergelijking met 2015. Burgers maken steeds vaker gebruik van de app Fix My Street om sluikstorten te melden.

In 2017 heeft Net Brussel 3.593,75 ton afval uit sluikstorten opgehaald. Dat is ongeveer 40 ton meer dan in 2016. Het aantal boetes is wel explosief gestegen. Zo heeft Net Brussel 218.506 euro aan boetes geïnd in 2017, waar dat bedrag in 2016 nog 142.599 euro was. In vergelijking met 2015 gaat het bijna om een verdubbeling. Het gaat hierbij om boetes voor sluikstorten en het buitenzetten van vuilniszakken wanneer dat niet toegestaan is.

Toch is het aantal pv’s gedaald in vergelijking met 2016, van 4.295 pv’s naar 3.126. Dat heeft te maken met een “tolerantieperiode” in begin 2017, nadat de afvalophaling werd hervormd. Dat het aantal geïnde boetes is gestegen, is volgens woordvoerder van Net Brussel Eric Cornesse te danken aan meer middelen voor de administratieve diensten, waardoor de boetes sneller en op een meer systematische manier worden geïnd.

Fix My Street

“Wij merken dat de grote sluikstorten stilaan verdwijnen in het hele Gewest”, zegt Eric Cornesse aan Le Soir. “Dat heeft ons toegelaten om de kleinere sluikstorten aan te pakken die vaker voorkomen, bijvoorbeeld aan glascontainers.” Voor zulke overtredingen is men 472 keer op heterdaad betrapt in 2017.

De meest getroffen gemeenten zijn Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Schaarbeek, Sint-Gillis en Vorst. Volgens Cornesse is de samenwerking met deze gemeenten niet altijd optimaal. “In sommige gemeenten worden de vuilniszakken die buitenstaan wanneer het niet is toegelaten wel opgehaald. Daardoor worden die overtreders niet op hun fouten gewezen”, aldus Cornesse.

Om gevallen van sluikstorten te melden, maken burgers steeds meer gebruik van de app Fix My Street, bevestigt het kabinet van Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris voor Informatica en Digitalisering, aan Le Soir. Alleen al in begin 2018 heeft Net Brussel via die weg 9.509 meldingen gekregen, waarvan 6.334 voor sluikstorten. Dat waren er in 2017 nog 5.332 en 4.625 in 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?