‘Boetes zullen prostituees nog kwetsbaarder maken’

© Ivan Put
Overlastboetes om straatprostitutie aan te pakken is geen goede maatregel en zal prostituees nog kwetsbaarder maken. Dat zegt Espace P, een vereniging die de belangen van prostituees verdedigt.

Burgemeester van Brussel Freddy Thielemans (PS) wil met zogenaamde Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) komaf maken met de problemen in de Alhambrawijk, maar die zullen het probleem enkel verplaatsen, zegt Espace P.

"De meisjes zullen hun beroep blijven uitoefenen", zegt Isabelle Jaramillo, coördinatrice van Espace P Brussel. "Maar ze zullen nog meer in de clandestiniteit gedwongen worden. En dat zet de deur open voor allerlei vormen van criminalisering. Ze bevinden zich al in een heikele sociale positie en dit zal hen nog lager duwen."

Espace P stelt voor om een betalende zone voor prostitutie te creëren, met de nodige voorzieningen voor prostituees.

Het voorstel van Thielemans kreeg eerder al kritiek van de Brusselse Open VLD-oppositie en van zijn collega Bernard Clerfayt (FDF), burgemeester van Schaarbeek. Die laatste vreest dat door de boetes het probleem zich naar zijn gemeente zal verplaatsen.

Volgens de Brusselse politie werken 120 tot 150 prostituees in de wijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?