Bonden betogen maandag voor vrijlating vakbondsmilitant Globe Aroma

© Belga
14/02/2018

De christelijke vakbond ACV eist de onmiddellijke vrijlating van een vakbondsmilitant en van een kunstschilder, die vrijdag opgepakt werden tijdens een controleactie bij de Brusselse vzw Globe Aroma. "Uit solidariteit houden we maandag samen met het ABVV en enkele andere sociale organisaties een betoging aan het justitiepaleis", zegt Eva Maria Jimenez (ACV) aan BRUZZ.

De vakbondsmilitant was al vele jaren zeer actief binnen ACV Brussel, en zit vandaag samen met de kunstschilder in het gesloten Repatriëringscentrum 127 bis. Nochtans is zijn dossier nog steeds lopende voor de arbeidsrechtbank, zo meldt ACV woensdag.

Het ACV klaagt de arrestatie aan van de zeven mensen zonder papieren en "de buitenproportionele middelen die tijdens die operatie gebruikt werden", klinkt het in een persbericht. "Het is verontrustend hoe dergelijke politieoperaties niet alleen het vertrouwen van de publieke opinie in verenigingen en culturele instellingen, maar ook de sereniteit van artiesten en de creatie- en verenigingsvrijheid ernstig ondermijnen."

Om die eis kracht bij te zetten, houdt het ACV maandag een betoging aan het justitiepaleis, waar het dossier van de vakbondsmilitant verdedigd wordt. "Uit solidariteit komen we daar samen met het ABVV en andere sociale organisaties", zegt Eva Maria Jimenez aan BRUZZ.

Economische uitbuiting

De vakbondsmilitant, Mounir T., kwam volgens ACV in 2006 in België aan en werkte van juni 2008 tot december 2012 bij een onderaannemer in de schoonmaaksector voor de sociale huisvestingsmaatschappij Anderlechtse Haard. "Hij diende een regularisatiedossier in volgens de procedure van 2009 en ontving daarop een positief antwoord van de Dienst Vreemdelingenzaken in december 2011.

Zijn werkgever maakte echter misbruik van de achterpoortjes in de wetgeving om hem uit te buiten en hem te doen werken in omstandigheden die in strijd zijn met de sociale wetgeving. Mounir was daar de dupe van en verloor de mogelijkheid om zijn verblijf te regulariseren", aldus de vakbond.

Het ACV heeft een dossier ingediend in de zaak van de economische uitbuiting. Dit dossier is nog steeds lopende voor de arbeidsrechtbank. "Het is onaanvaardbaar dat een persoon van wie het dossier nog loopt voor een rechtbank toch al het land wordt uitgezet", hekelt de vakbond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni