Bonte: 'Extra centen of geen medewerking aan Kanaalplan'

© VRT

Het "Kanaalplan", het antiterreurplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon voor de Brusselse Kanaalzone, is klaar. Maar de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte zet het plan meteen op losse schroeven. "Zonder extra politie voor mijn stad is er geen sprake van een Kanaalplan", zegt de sp.a-burgemeester maandag in De Standaard.

Met zijn Kanaalplan wil N-VA-minister Jan Jambon in de acht betrokken gemeenten rond de Kanaalzone - Molenbeek, Sint-Gillis, Anderlecht, Koekelberg, Laken, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Vilvoorde - "law en order" installeren. Jambon zal de gemeenten vragen om in kaart te brengen wie nu precies waar woont, en om de illegale economie aan banden te leggen.

Het plan moet Molenbeek en omstreken afhelpen van het imago van vrijhaven voor terroristen. Toch hypothekeert al een van de burgemeesters het Kanaalplan. Jambon hoeft van de Vilvoordse burgervader Hans Bonte (SP.A) geen medewerking te verwachten, zolang hij geen extra geld krijgt voor zijn politiekorps.

Vilvoorde wordt, net als veel Brusselse gemeenten, geplaagd door radicalisering en (teruggekeerde) Syriëstrijders. "Maar de Vilvoordse politie krijgt al jaren véél minder geld dan de Brusselse", zegt Bonte. "Ondertussen heerst er in Brussel wel chaos. Voor we onze expertise over Syriëstrijders delen en gaan samenwerken met Brussel, wil ik extra geld zien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?