Bozar stelde valse Mondriaan tentoon

© Fotoarchief Joop M. Joosten

Het Brusselse kunstencentrum Bozar toonde vorig jaar drie maanden lang een werk van Piet Mondriaan dat niet authentiek was. Zonder titel, een schilderij op doek uit 1923, hing van eind februari tot eind mei 2016 op de expositie over Theo van Doesburg. Dat schrijven de kranten NRC Handelsblad en De Standaard.

Het was de Nederlandse Mondriaanspecialist Léon Hanssen die de vervalsing aan het licht bracht.

"Volgens die man zou het inderdaad geen authentiek werk zijn, maar wij hebben nog geen officieel rapport ontvangen", zegt Leen Daems, woordvoerster van Bozar, vrijdag.

Bruikleen uit Amsterdam
Bozar kreeg het werk tijdelijk in bruikleen van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dat museum had het stuk zelf voor een lange periode gevraagd aan een Zwitserse privéverzamelaar en wou er de blikvanger van maken op de herdenkingen van de kunstbweging en het tijdschrift De Stijl die dit jaar in Nederland plaatsvinden.

Mondriaanspecialist Léon Hanssen zette een onderzoek op naar de authenticiteit van het werk, maar de eigenaar kwam met verschillende versies over de herkomst. Bovendien waren er verschillen tussen de historische foto's en het schilderij dat in Bozar hing.

In De Standaard en NRC Handelsblad zeggen het Stedelijk Museum Amsterdam en Bozar dat ze geen herkomstonderzoek deden toen ze het schilderij ontvingen en dat ze zeer verveeld zitten met de zaak.

"Het werk Untitled van Piet Mondriaan (1923) werd in het Paleis voor Schone Kunsten gepresenteerd tijdens de tentoonstelling 'Theo van Doesburg, A New Expression of Life, Art and Technology' in 2016", zegt Bozar-woordvoerster Leen Daems. 

Diepgaande controle
"Dit werk is afkomstig uit een private collectie. Na afloop van de tentoonstelling in Bozar werd het werk langdurig gerestaureerd en onderzocht in het Stedelijk Museum, in overleg met de eigenaar."

"Pas tijdens dit diepgaande onderzoek in 2016-2017 zouden er vragen rond de authenticiteit van het schilderij gerezen zijn. Bozar heeft tot op heden nog geen officiële conclusies van het onderzoek ontvangen. Het Stedelijk Museum is in contact met de eigenaar en volgt de zaak verder op."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
BRUZZ Magazine
deze week
  • Onderzoeksrechter Anne Gruwez: 'De mens is altijd meer dan die ene vreselijke daad'
  • Ronde van Brussel : Sint-Gillis
  • Bruggenbouwer Laurent Ney: 'Ik droom van bruggen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement