eindejaar 2022

Bram Van de Velde blikt terug op 2022

© BRUZZ
21/12/2022

Tradities zijn er om in ere te houden, en dus leggen we onze BRUZZ-medewerkers een aantal eindejaarsvragen voor. Vandaag: radiopresentator Bram Van de Velde.

  • The place to be in 2022?

Cohop! Etterbeek is dit jaar een tikkeltje cooler geworden door de komst van deze collectieve brouwerij. Vier microbrouwerijen onder één dak: Witloof, Drink that Beer, Janine, 1B2T. Vanaf de taproom op de mezzanine heb je een leuk uitzicht op de brouwketels. Het bier is dik in orde. En de brouwers staan zelf achter de toog en adviseren je graag.

  • Trend van het jaar?

Salomons. Salomon is een Franse fabrikant van wintersportbenodigdheden. En het valt me op hoeveel personen rondom me schoenen van het merk dragen voor eender welke gelegenheid. De betere bergschoen als fashion-item.

  • Brusselaar/Brusselse van het jaar?

Stromae en Arno. In het jaar waarin de ene klasbak tot stof verging, verrees de andere uit zijn as. Een echte artiest stopt nooit. En Arno stond tot het laatste moment op het podium én bracht postuum nog een album uit. Daarnaast was 2022 ongetwijfeld het jaar van de wederopstanding van Brussels meest indrukwekkende muzikale exportproduct sinds jaren. Stromae zingt van Paleis 12 tot Coachella schaamteloos over donkere gedachten, hoerenzonen en seriële monogamie. Tot trots en vertier van ondergetekende.

  • De beste tip van 2022?

Entropy! Een gastronomisch restaurant aan het Sint-Goriksplein. Het restaurant wordt geleid door Elliot Van de Velde, een jonge chef met een visie. Zo gaat zijn haute cuisine gepaard met een sociaal engagement. Samen met zijn ploeg maakt hij wekelijks zo'n 1500 maaltijden klaar voor onder andere het Rode Kruis.

  • Waar werd je warm van dit jaar?

In 2022 ondernam ik mijn eerste solo-fietsreis van Brussel naar Milaan. Ik put nu nog steeds energie uit de ontmoetingen die ik onderweg had. Ik sliep zoveel mogelijk bij mensen thuis. Ik werd altijd met de glimlach ontvangen. Mensen boden me een douche, een pintje, een maaltijd en een warm bed aan. De gesprekken, hun oprechte interesse en hun zorg zijn het absolute hoogtepunt van mijn jaar.

  • Wat bezorgde jou dit jaar koude rillingen?

De toegenomen verharding in het verkeer. De clash tussen de toeterende automobilist en de foeterende fietser baart me zorgen. We hebben blijkbaar allemaal plaats te kort op straat. En de plaats afdwingen gebeurt steeds agressiever. Geen vrolijke evolutie.

  • Wat wens je Brussel toe in 2023?

2022 was een grote desillusie. Wat een jaar van vrijheid en opluchting moest worden, werd een regelrecht crisisjaar. Personeelstekort in de scholen, kinderdagverblijven en politiekorpsen. Oorlog en de bijhorende energiecrisis. 2023 kan alleen maar beter, toch?

De lijstjes van 2022

Wat was de place to be in 2022? Wat was de trend van het jaar? En welke tips hebben we voor jou verzameld? De BRUZZ-collega's vulden de traditionele eindejaarslijstjes in en delen ze graag met jou.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni