Brandweer en politie aangevallen tijdens actie tegen Good Move-plan in Schaarbeek

whatsapp_image_2022-10-25_at_19.40.07.jpeg
© Kevin Van den Panhuyzen
| Brandweerlieden bij het brandje.
© Kevin Van den Panhuyzen
| Brandweerlieden bij het brandje.
Updated: 26-10-2022 - 11:31

In Schaarbeek is de brandweer bekogeld bij een interventie tijdens een actie tegen de invoering van het Good Move-plan. Daarbij raakte een brandweerman gewond. Hij moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Tijdens enkele schermutselingen werden ook verschillende mensen opgepakt, daarbij geraakten twee politieagenten lichtgewond.

Dinsdagavond werd er een autopomp van de brandweer rond 19 uur uitgestuurd naar het Paviljoenplein in Schaarbeek om een beginnende brand onder een werfvoertuig te doven. Ter plaatse waren er acties tegen de invoering van het plaatselijke Good Move-plan. Na het blussen werd de brandweer bekogeld met eieren. Eén brandweerman werd daarbij geraakt aan het oog en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

"De betrokken mensen zullen aangespoord worden om klacht neer te leggen bij de gerechtelijke instanties en de directie van de Brusselse brandweer zal zich aansluiten bij deze klacht en zich tevens burgerlijke partij stellen," zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Nadien trok de menigte naar het gemeentehuis op het Collignonplein, maar de politie moest nog tussenkomen toen enkele achtergebleven amokmakers in de straten rondom het Paviljoenplein bleven hangen om onrust te zaaien.

"De balans is twee lichtgewonde politiemensen en negen aanhoudingen, waarvan drie gerechtelijk en drie bestuurlijk", verklaart Olivier Slosse, korpschef politie Brussel-Noord.

BRUZZ-journalist Bram Van Renterghem over wie de protestvoerders zijn.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?