Brandweer krijgt jaarlijks 30.000 valse oproepen

© brusselnieuws.be
08/04/2014

Zo’n 5 procent van de 600.000 oproepen die de Brusselse brandweerdiensten elk jaar krijgt zijn kwaadwillige valse oproepen. Zo antwoordde staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) op een schriftelijke vraag in het parlement.

Het exact aantal valse oproepen is niet gekend, omdat de brandweerdiensten dit aantal niet systematisch bijhouden. “Maar aan de hand van steekproeven bij ons personeel kan men stellen dat het om 5 procent van het totaal aantal oproepen gaat,” zegt staatssecretaris Doulkeridis. "Op jaarbasis komt dit neer op ongeveer 30.000 kwaadwillige oproepen per jaar, ofwel een tachtigtal per dag."

De staatssecretaris maakt ook een onderscheid tussen de kwaadwillige valse oproepen, waarvan hij de cijfers nu vrijgeeft, en de “niet kwaad bedoelde valse oproepen”, die hier niet meegerekend zijn. In het tweede geval gaat het bijvoorbeeld om niet vergrendelde gsm’s die in een broekzak de hulpdiensten bellen. Of mensen die niet beseffen dat de 112 enkel dient voor noodgevallen.

“Bij kwaadwillige valse oproepen gaat het vooral om jongeren die al spelend de hulpdiensten bellen om, bijvoorbeeld, een volledige colonne hulpvoertuigen te zien uitrukken,” zegt Doulkeridis. “Of oproepers die bellen en, met de bedoeling te pesten, onmiddellijk weer inhaken.”

Het aantal van deze kwaadwillige oproepen is de laatste jaren wel in constante daling. Dit komt vooral omdat de oproepers steeds gemakkelijker te traceren zijn. Er volgen ook zware boetes voor wie de hulpdiensten onnodig belt.

De parlementaire vraag kwam van Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). Hij wilde weten hoe vaak de hulpdiensten via een valse oproep in een hinderlaag gelokt werden. De laatste twee jaar heeft de brandweer één geval gekend van agressie na een valse oproep. “Maar ook hier is de link met de oproep niet met zekerheid bewezen,” aldus nog Doulkeridis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni