Brandweer verdelgt 10 wespennesten per dag

© PhotoNews
| In de maand juli moest de Brusselse brandweer meer dan 300 keer uitrukken voor de verdelging van wespennesten.

De Brusselse brandweer is in de maand juli meer dan 300 keer moeten uitrukken om wespennesten te verdelgen. Dat is tien keer meer dan vorig jaar, toen het om 27 interventies ging.  

Gemiddeld tien keer per dag, zo vaak is de Brusselse brandweer in juli moeten uitrukken om wespennesten in Brussel te verdelgen. Dat schrijft La Dernière Heure vrijdag en wordt bevestigd aan onze redactie. Dit is beduidend meer dan vorig jaar, toen het om amper 27 interventies ging.

Als oorzaak voor deze vertienvoudiging ziet de brandweer de aanhoudende hitte. “Normaal zien we pas eind augustus en in september een stijging in het aantal tussenkomsten, maar door de hitte van de voorbije weken zijn de insecten al sneller tot ontwikkeling gekomen,” zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer.

‘Verdelgingsfirma’s vaak goedkoper’

Het aantal oproepen voor wespennesten lag evenwel nog hoger. De brandweer verwijst mensen die haar hiervoor opbellen immers ook vaak door naar de privé. “Voor niet-essentiële tussenkomsten rekenen we de bellers kosten aan,” zegt Derieuw. “Een wespennest verdelgen kost bijvoorbeeld 153,37 euro. Gespecialiseerde bedrijven zijn vaak goedkoper.”

Hij schat dat ongeveer 5 tot 6 op 10 oproepen uiteindelijk bij andere verdelgingsfirma’s zijn terecht gekomen. “Alleen als het echt niet anders kan, zoals bijvoorbeeld wanneer het nest zich in een dakgoot bevindt, zullen wij uitrijden,” aldus Derieuw.

Bermbranden

Ook voor kleine berm- en grasbranden, als gevolg van zelfontbranding door de aanhoudende droogte of smeulende sigarettenpeuken, is de brandweer vorige maand vaker moeten uitrijden. Derieuw spreekt van 80 extra interventies in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?