© PhotoNews | Een interventie van de Brusselse brandweer (archiefbeeld).

Opgevorderde brandweerlieden komen niet opdagen

SD
© BRUZZ
11/03/2023

Opgevorderde leden van de Brusselse brandweer zijn zaterdag niet komen opdagen. Leden van het Brusselse brandweerkorps staken al de hele week. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt in het 50-jarige bestaan van de Brusselse brandweer,” zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. Bij grotere interventies zal de hulp van korpsen uit Vlaams-en Waals-Brabant nodig zijn.

Enkele opgevorderde leden zijn zaterdag niet opgedaagd of hadden zich ziek gemeld. En de situatie was vrijdag vergelijkbaar. De brandweer heeft momenteel het personeel om zes autopompen, drie autoladders en 23 ziekenwagens te bemannen.

“Het aantal ziekenwagens zal nog verhogen in de loop van de dag,” aldus Derieuw. Voor de ziekenwagens worden ook vrijwilligers van het Rode Kruis ingeschakeld. Zo’n 7 à 8 vrijwilligers worden al de hele week ingeschakeld.

Volgens de woordvoerder komt de normale werking niet in het gedrang, “maar als we iets grotere interventies moeten doen en daarbij verschillende autopompen moeten inzetten, zullen we eventueel beroep doen op de brandweerzones van Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Alle Brusselse zones zijn gedekt, verzekert Derieuw nog.

Nieuw overleg

Al de hele week staakt de Brusselse brandweer. De staking die maandag is begonnen. Dinsdag kwamen tussen de 500 en 600 leden van de brandweer in gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV, ACOD en VSOA) samen voor een protestactie in Brussel. Ze eisen meer personeel, meer middelen en betere werkomstandigheden. Ook de huidige pensioensvoorwaarden moeten anders.

De vakbonden waren echter niet tevreden met het resultaat van de gesprekken met de ministers van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit). Komende week vindt nieuw overleg plaats.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie