Britse ambassade opent rouwregister voor Queen Elizabeth

© Belga - BRUZZ
09/09/2022
Updated: 09/09/2022 14.40u

Aan de residentie van de Britse ambassadeur in de Hertogstraat kunnen mensen niet enkel het rouwregister komen tekenen, maar mogen ze ook bloemen afleveren.

De Britse ambassade in Brussel heeft een rouwregister geopend voor mensen die hun medeleven willen betuigen naar aanleiding van het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II. Dat meldt de ambassade op Twitter.

Het rouwregister zal vanaf vrijdag 9 september tot en met dit weekend open zijn tussen 9.00 en 18.00 uur, en vervolgens elke werkdag tot en met de dag van de begrafenis, in de residentie van de Britse ambassadeur in de Hertogstraat 17.

Premier Alexander De Croo schreef vrijdag al een tekst in het rouwregister. In de tekst die premier De Croo namens de Belgische regering neerpende in het rouwregister looft hij de Queen als "een baken van kalmte en stabiliteit" en "een voorbeeld van verzoening en waardigheid".

Met groot respect voor haar leven en carrière benadrukt hij dat de Belgische bevolking meeleeft in dit verlies. "Ik heb een lange tekst geschreven omdat de koningin toch iemand was die zeer bepalend is geweest. Het is voor een stukje een hoofdstuk dat afgesloten wordt, maar waar ze voor stond, respect en proberen mensen te verzoenen, dat zijn waarden die universeel zijn en in deze turbulente tijden zeer belangrijk zijn en ver buiten de grenzen reiken", vertelt de eerste minister.

Voor de Britse bevolking en bij uitbreiding de hele wereld is de dood van de Queen het afscheid van een icoon. Zelf kreeg premier De Croo helaas nooit de gelegenheid om haar te ontmoeten. "Ik heb haar nooit ontmoet. Maar zelfs zonder haar ontmoet te hebben voel je dat het iemand was met sterke waarden en een grote impact, ook in haar laatste dagen", besluit hij.

Wie wil, kan zijn medeleven ook online betuigen op https://www.royal.uk/.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie