Bruegelbeeld wordt ingehuldigd na 12 jaar discussie

Na twaalf jaar onenigheid tussen Brusselse schepenen, wordt het Bruegelbeeld aan de Kapellekerk op vrijdag 20 november eindelijk ingehuldigd. Kunstenaar Tom Frantzen maakte eigenlijk een drieluik, maar er zal slechts één beeld geplaatst worden.

Het standbeeld van een schilderende Bruegel komt op het plein voor de Kapellekerk te staan. 

“Bruegel heeft dit beeld aan de Kapellekerk verdiend,” zei Geoffroy Coomans (MR), Schepen van Stedenbouw en Patrimonium, in augustus tegen brusselnieuws.be  “Hij is er getrouwd, zijn kinderen zijn er gedoopt en hij is er begraven. Het is dus logisch dat het daar komt te staan.” 

De afgelopen jaren was er meerdere keren onenigheid tussen Brusselse schepenen over de locatie van het beeld. Voormalig schepen van Stedenbouw Henri Simons (toen Ecolo, nu PS) weigerde het beeld op het Bruegelplein of aan de Kapellekerk te plaatsen. Later lag schepen van Stedenbouw Christian Ceux (CDH) dwars. 

In 2011 sloot toenmalig collegevoorzitter van de Vlaamse Gemeentecommissie Jean-Luc Vanraes (Open VLD) met oud-burgemeester Freddy Thielemans (PS) een gentlemen’s agreement over de locatie. Het Bruegelbeeld zou dan toch geplaatst worden aan de Kapellekerk.

Het oorspronkelijk kunstwerk van beeldhouwer Tom Frantzen bestond uit drie beelden. Maar uiteindelijk zal er aan de Kapellekerk slechts één beeld komen, dat van een schilderende Bruegel met een aap op zijn schouder.

Het beeld zal op vrijdag 20 november om 13 uur worden ingehuldigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Giordano Gederlini: 'Brussel is een goed stad voor film noir'
  • Invader: Le street artiste Cubeur
  • Couleur Café: afro-pop on the rise
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement