‘Brussel is en blijft Franstalig'

© brusselnieuws.be
27/09/2014

Brussel is een Franstalige stad en moet dat blijven. Dat schrijft de Franstalige en Waalse Liga van het Brussels Gewest in een manifest. De Nederlandstaligen hebben ook te veel macht binnen de Brusselse instellingen, en er moet een einde komen aan de eis van individuele tweetaligheid in openbare functies.

Het manifest, getiteld ‘Bruxelles, plurielle et francophone’, werd vrijdag door de liga voorgesteld, op de vooravond van het Feest van de Franse Gemeenschap.

De auteurs vinden dat de sociologische realiteit van Brussel steeds vaker ontkend wordt en wil strijden tegen die “verwarring en verkeerde ideeën.”

“Ondanks alle statistische manipulaties blijft Brussel voor 90 procent een Franstalige stad”, klinkt het.

De liga beseft dat Brussel veranderd is, maar dat hoeft de taalsituatie niet te veranderen. “In de voorbije twee eeuwen is Brussel groot gemaakt door duizenden migranten uit Wallonië”, klinkt het.

“Vandaag ontvangt de stad nieuwe immigratiegolven en dat is een rijkdom, maar de integratie is en moet gericht blijven op het Frans, vooral voor de kinderen van die migratie, die vooral uit de latijnse landen van Europa of uit de Maghreb of Franstalig Afrika komt.”

De rechten van de Nederlandstaligen moeten gewaarborgd worden, maar de huidige situatie is overdreven, stelt het manifest. “Ze mogen hun eigen belangen beheren, maar mogen niet, zoals nu het geval is, buitensporige privileges krijgen die de openbare financiën belasten en de rechten van de Franstalige burgers verdringen.” De liga wil dan ook een einde maken aan het gegarandeerde aantal Nederlandstalige parlements- en regeringsleden en de doorgedreven tweetaligheid.

De problemen in de werkgelegenheid kunnen deels aangepakt worden door “aan de Franstalige Brusselaars de duizenden jobs in de publieke sector terug te geven die hen ontnomen zijn” en “een einde te stellen aan de eisen van individuele tweetaligheid in openbare functies.”

Verder moeten ook alle gemeenten die dat wensen, zich bij Brussel kunnen aanhechten.

De ondertekenaars willen ook een sterkere solidariteit tussen Brussel en Wallonië.

Enkele van de ondertekenaars zijn voormalig FDF-politicus Georges Clerfayt en voormalig ULB-professor Claude Javeau.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni