Brussel is hoofdstad van het autodelen

20.000 tot 25.000 Brusselaars maken gebruik van een van de vele autodeelsystemen in het gewest. Dat zegt Jeffrey Matthijs van Autodelen.net aan BRUZZ. Vorige week berichtten media dat het aantal autodelers in België nu op 28.000 ligt, “maar dat zijn de gebruikers in Vlaanderen”, corrigeert Matthijs. In heel België zijn het er circa 45.000.

Steeds meer mensen maken gebruik van autodeelsystemen. In Brussel wordt dat aantal geschat op 20 à 25.000, bijna evenveel als in heel Vlaanderen dus.

Cambio is de oudste speler, en met 12.512 klanten in Brussel nog steeds de grootste. DriveNow, het autodeelsysteem van BMW, volgt met 10.000 leden, ook al is deze speler nog maar sinds juli 2016 actief in Brussel.

Een deel van dat succes is te danken aan het freefloating-systeem, waarbij je de wagen eender waar in de stad kan achterlaten. Een ander deel van de verklaring heeft volgens Matthijs te maken met de gratis minuten die je krijgt bij registratie, waardoor veel mensen zich registeren zonder daarom écht gebruik te maken van de dienst. 

Net als DriveNow werkt ook Zipcar met free floating. Een ledenaantal wilde het bedrijf niet geven, maar volgens Matthijs beschikt Zipcar over 250 deelwagens, ook al bestaat het platform nog maar sinds september 2016.

Zen Car, dat alleen maar elektrische auto’s gebruikt, telt naar eigen zeggen dan weer 4.000 leden.

De peer-to-peer systemen, waarbij particulieren hun auto verhuren, zitten eveneens in de lift. Caramigo telt in Brussel 3.300 leden, en dat sinds 2014. Concurrent Drivy geeft geen cijfers voor Brussel, net zomin als Ubeeqo, waar je zelfs een wagen met chauffeur kan bestellen. Cozycar ten slotte, heeft 1.200 leden. Daarbij gaat het om mensen die elkaar ook echt kennen, en samen een auto delen.

Allemaal samen zijn er 31.012 leden, maar omdat heel wat mensen zich voor meerder platformen inschrijven, gaat het hier niet om unieke gebruikers. Vandaar dat het aantal mensen dat in Brussel een auto deelt een schatting is: tussen de 20 en 25.000.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?