'Brussel, investeer in onderwijs'

Hoe kan Brussel gezondheid en welzijn van zijn jonge inwoners verbeteren? Hannelore De Grande doet in haar doctoraat aanbevelingen.

Lees ook het interview met Hannelore De Grande: Wie schoolloopt, sterft minder jong

1. INVESTEER IN  ONDERWIJS

“Er is veel meer schooluitval dan in de andere twee gewesten. Brussel moet verder inzetten op onderwijs, wat indirect de gezondheid van jongeren zal verbeteren. Dat betekent: gemotiveerde leerkrachten, en voldoende extra middelen voor scholen die het nodig hebben. Buiten de schoolcontext kunnen ook huiswerkbegeleiding of lidmaatschap van een jeugdbeweging helpen de talenten van jongeren te ontplooien.”

2. GA KANSARMOEDE TE LIJF EN BEGELEID NAAR WERK

“Er zou veel meer geïnvesteerd moeten worden in kinderen die in armoede opgroeien. Ik denk bijvoorbeeld aan Kot Autonome Provisoire (KAP), een proefproject van het OCMW van Sint-Gillis. Doelpubliek zijn 16- tot 25-jarigen die een crisis doormaken door moeilijkheden binnen het gezin of op school, of in aanraking zijn gekomen met het gerecht. Ze bieden hun een tijdelijke huisvesting aan en begeleiden hen richting toekomst. Dit soort interessante initiatieven worden vaak maar beperkte tijd gefinancierd, terwijl ze een duidelijk succes hebben.”

3. STEL MOBILITEITSPLAN OP DAT REKENING HOUDT MET DE ZWAKKE WEGGEBRUIKER

“Rekening houdend met de opmars van de fiets.”

4. VERBETER DE MENTALE GEZONDHEID VAN JONGEREN

“Geef meer aandacht aan de mentale gezondheid van jongeren, die op school of in jeugdorganisaties op een laagdrempelige manier zouden moeten kunnen praten over hun problemen of zorgen. Met rollenspelen bijvoorbeeld. Wie zich niet goed voelt, vindt nu de weg niet.”
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?