Brussel jaagt op de rioolrat: 'Meer ratten dan Brusselaars'

© RTBF
| Er zouden zo'n 1,5 miljoen ratten rondlopen in Brussel (archiefbeeld).

Sinds begin september zijn rattenverdelgers volop bezig de Brusselse riolen schoon te maken. Naar jaarlijkse traditie gaan de verdelgers in de herfst alle rioolputten af om er kleine blokjes rattenvergif neer te leggen. "Als we ze niet verdelgen, zouden we binnen de kortste keren overspoeld worden door de ratten."

Gedurende twee maanden gaan acht werknemers van het gespecialiseerd bedrijf Anticimex rioolput per rioolput af om er rattenvergif te leggen. In het verleden kropen de rattenverdelgers nog de putten in, maar nu gebruiken ze om veiligheidsredenen een lange kabel of een stootijzer.

Meer ratten dan Brusselaars

Daarmee deponeren ze om de 100 meter en aan elk verkeerskruispunt een blokje van 600 tot 800 gram rattenvergif. Het is een bloedverdunnend middel, dat de rat na enkele dagen om het leven brengt. De hoeveelheid wordt aangepast op basis van de bevindingen van vorig seizoen.

Het aantal ratten in de Brusselse riolen is moeilijk in te schatten, maar over één ding is men het wel eens: het krioelt van het ongedierte. "Het is een ramp. Er zijn meer ratten dan Brusselaars. Als we niets zouden doen, worden we erdoor overspoeld", zegt een technicus aan BRUZZ.

200.000 euro per jaar

De Brusselse intercommunale Vivaqua laat daarom twee keer per jaar, in de herfst en in de lente, verdelgers uitrukken in de negentien gemeenten. Dat is nodig, want de ratten dragen besmettelijke ziekten en beschadigen het sowieso al verouderde ondergrondse rioolnetwerk.

Volgens Vivaqua bedragen de jaarlijkse kosten van de ontratting van de Brusselse riolen zo'n 200.000 euro, verneemt RTBF.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?