Brussel kleurt blauw-geel voor Oekraïne

jubelpark oekraïne geel blauw.jpg
© Sophie Wilmès via Twitter
| De Triomfboog in het Jubelpark kleurde donderdag blauw en geel als steunbetuiging voor Oekraïne.
© Sophie Wilmès via Twitter
| De Triomfboog in het Jubelpark kleurde donderdag blauw en geel als steunbetuiging voor Oekraïne.

Overal in Brussel duiken de kleuren geel en blauw op als steunbetuiging voor Oekraïne na de inval van buurland Rusland. De Triomfboog in het Jubelpark, het Brussels stadhuis op de Grote Markt en het Berlaymontgebouw werden donderdagavond in de kleuren van de Oekraïense vlag verlicht. In Oudergem, Schaarbeek en aan de Wetstraat 16 wordt de Oekraïense vlag uitgehangen.

De Russische inval in Oekraïne laat ook Brussel niet onberoerd.

Het blauw en geel van Oekraïne was donderdagavond goed zichtbaar op de gevel van het stadhuis op de Grote Markt in Brussel als steunbetuiging voor het getroffen volk.

De Regie der Gebouwen had op haar beurt ook beslist om de iconische Triomfboog in het Jubelpark te verlichten met de Oekraïense vlag.

"Met de verlichting van het Jubelpark, in het hart van Europa, wensen wij onze solidariteit te tonen met de Oekraïense bevolking," stelt Mathieu Michel, staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen.

"Naast deze boodschap van solidariteit, zal België in nauwe samenwerking met haar Europese partners en bondgenoten concrete acties voeren om de Oekraïense bevolking te blijven steunen en een antwoord te bieden aan de agressie uit Moskou," voegt Sophie Wilmès, minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, toe.

Ook het Berlaymontgebouw, het hoofdkwartier van de Europese Commissie, lichtte gisteravond op in blauw-geel.

berlaymont europese commissie oekraïne blauw geel.jpg
© Twitter
| Ook het Berlaymontgebouw kleurt blauw-geel.

“In deze donkere uren schijnen vanavond de kleuren van de Oekraïense vlag helder op het hoofdkwartier van de Europese Commissie,” staat te lezen op de Twitterpagina van de Belgische vertegenwoordiging in de Europese Commissie. "Een symbool van onze solidariteit. Vriendschap. En standvastige steun. Meer dan ooit staat de EU achter Oekraïne en zijn bevolking."

Vlaggen hijsen

In de Brusselse gemeenten Oudergem en Schaarbeek hebben de burgemeesters beslist om de Oekraïense vlag te hijsen en zo de Russische inval te veroordelen.

"Ik nodig alle Belgische gemeenten uit om hetzelfde te doen," zegt Oudergems burgemeester Didier Gosuin. "Wij moeten onze steun betuigen aan het Oekraïense volk, waarvan de rechten door een Russische dictator worden geschonden."

2022_02_24_oekraine_oudergem.jpg
© Gemeente Oudergem
| De Oekraïense vlag voor het gemeentehuis van Oudergem.

Ook de Katholieke Kerk van Brussel wil haar steun betuigen en is van plan een Oekraïense vlag te hijsen op de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. "De katholieken van Brussel willen hun solidariteit betuigen met het volk van Oekraïne." Tot woensdag (Aswoensdag) zal de Oekraïense vlag wapperen op de noordelijke toren van de Brusselse kathedraal.

oekraïense vlag kathedraal.jpg
© Katholieke Kerk Brussel
| De Oekraïense vlag op de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele.

Ten slotte tweette ook Tom Meulenbergs, woordvoerder van premier De Croo, donderdag dat de Oekraïense vlag werd uitgehangen aan Wetstraat 16 "als symbool van verbondenheid met het Oekraiënse volk".

oekraïense vlag kathedraal.jpg
© Katholieke Kerk Brussel
| De Oekraïense vlag wordt geplaatst op de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?