Brussel kondigt verbod op plastic zakjes aan

© Saskia Vanderstichele

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) gaat het gebruik van plastic wegwerpzakjes verbieden in het gewest. Dat heeft ze aangekondigd in de commissie-Leefmilieu in het Brussels parlement.

Binnen de commissie bestaat over de partijgrenzen heen - behalve mogelijk de MR, want die was niet aanwezig op het debat - een akkoord dat plastic wegwerpzakjes moeten worden afgeschaft.

Ook de Europese Unie heeft recent een nieuwe richtlijn aangenomen die het gebruik van plastic zakjes drastisch moet terugdringen.

Minister Fremault kondigde dan ook aan dat ze niet enkel meer preventieve maatregelen wil nemen, maar ook een stap verder wil gaan richting een verbod op plastic tasjes.

Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen, roept al langer op tot een verbod op plastic zakken.

“Ik ben tevreden dat de minister eindelijk werk wil maken van een verbod op plastic wegwerpzakken,” zegt Maes, “maar op een bepaald moment moet er wel daadkracht zijn.” Maes stelt daarom voor dat het Gewest al begint met proefprojecten in gemeenten die daar wel al klaar voor zijn.

De minister kondigt een rondetafelgesprek aan met alle actoren, en zei vrij snel met een verbod te willen komen. Ze plakte daar wel nog geen concrete termijn op.

In het gewest kondigden Anderlecht (in Abattoir) en Jette eerder al een verbod aan op het gebruik van de zakjes. Jette moest zijn aangekondigde algemene verbod uiteindelijk terugschroeven, omdat dit geen gemeentelijke bevoegdheid is. Daar past Fremault dus nu een mouw aan.

Elke Roex (sp.a), Anderlechts schepen voor Netheid, nodigt minister Fremault uit om van de ervaringen van de Abattoir te leren. "Wij hebben samen met Abattoir heel wat know how opgebouwd over hoe je zoiets kan realiseren in samenspraak met handelaars en clienten” aldus Roex.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?