Brussel krijgt binnenkort eerste stilteruimte: 'Stilte heeft wel degelijk een functie'

© Kamilia Hsain
| Links Lilith Geeraerts en rechts Anna Van Hoof.

Door de coronamaatregelen hebben de Brusselse bewoners afgelopen jaar kennisgemaakt met meer rust en stilte. Die afwezigheid van constante drukte en geroezemoes werkt voor sommigen onder ons verfrissend. Dat gevoel inspireerde ook Brusselaars Lilith Geeraerts (28) en Anna Van Hoof (26). De journaliste en schrijfster openen begin mei de eerste stilteruimte in Brussel.

Het initiatief van stilte/ruimte vzw is gebaseerd op een gelijkaardige ruimte in de oude bibliotheek van Gent. “Dat was een plek waar ikzelf heel graag naartoe ging, omdat het daar gewoon rustig was”, vertelt Lilith. “Als kind ging ik altijd heel graag naar bibliotheken en die ruimte in Gent was een hele fijne en kalme plek. Je kon er vluchten voor de wereld.”

“Ik vond dat dat ontbrak in mijn eigen stad”, gaat Lilith verder. “Als niemand anders het doet, dan moet ik zelf het initiatief maar nemen dacht ik dan.” Ook haar vriendin Anna voelde de nood aan zo’n ruimte. “Het is een stedelijk probleem. Tijdens de lockdown merkten we dat het stilvallen van het dagelijkse leven in Brussel verademend gewerkt heeft”, voegt Anna toe. “Het werd letterlijk stiller en het besef groeide dat we rust nodig hebben.”

De stilteruimte moet de allereerste plek in Brussel zijn waar mensen bewust uit de digitale samenleving kunnen stappen. Een plek voor ongestoorde bezinning en rust. Digitale toestellen zijn er niet welkom en moeten buiten de ruimte achtergelaten worden. “We willen niet dat het per ongeluk een coworking space zou worden, daar heeft Brussel er al voldoende van”, benadrukt Lilith. Concreet zal de ruimte opgebouwd zijn uit enkele knusse zetels, waarin mensen volledig tot rust kunnen komen of een boek kunnen lezen. Er zullen ook workshops plaatsvinden, bijvoorbeeld leren mediteren.

Belang van stilte

In het kader van haar eerdere opleiding filosofie deed Anna al eens onderzoek naar eenzaamheid. “Het effect van te veel prikkels en de situatie van hypercommunicatie zorgt ervoor dat mensen steeds moeilijker in staat zijn om op een comfortabele manier alleen te zijn”, merkte ze op. “Het is belangrijk om tot jezelf te komen, om niet elke dag overspoeld te worden door de rush van het dagelijkse leven.”

Stilteruimte_Eva_Lynen
© Eva Lynen
| Een schets van de stilteruimte.

De twee Brusselaars gingen ook in gesprek met Elke Van Hoof, psychologe en professor aan de Vrije Universiteit Brussel. “Van Hoof vertelde dat er op een rustig moment meer bloeddoorstroming is naar de hersenen, waardoor negatieve afvalstoffen en gedachten wegtrekken. Stilte en rust hebben dus wel degelijk een functie”, concludeert Anna.

Locatie

De stilteruimte zal vanaf mei één dag per week open zijn. Anna en Lilith laten verstaan dat de locatie Le Tri Postal, het voormalige postsorteercentrum aan Brussel-Zuid, tijdelijk is. “Op termijn zoeken we een locatie in het centrum van Brussel, daar is de nood het hoogst.” Om die plannen in vervulling te brengen, startten ze met hun stilte/ruimte vzw een crowdfundingactie op via Growfunding. “De geldinzamelactie is nodig omdat we willen openen met zo een laag mogelijke financiële drempel voor de mensen. Stilte is van iedereen.”

Momenteel is er voor de ruimte al bijna vijfduizend euro opgehaald. In samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie wordt elke storting met 33 procent verhoogd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?