Brussel krijgt eerste LGBT-vluchthuis van België

VT
© BRUZZ
07/05/2018

Jonge holebi’s en transgenders die thuis niet langer welkom zijn, kunnen vanaf juli terecht in een vluchthuis in Brussel-Stad. Ze zullen er terecht kunnen voor onderdak en begeleiding. Het huis is een iniatief van de vzw Midnimo en krijgt steun van de Stad Brussel en verschillende OCMW's.

“Het Regenbooghuis, dat verschillende LGBT-verenigingen groepeert, geeft aan dat er elke week jongeren aankloppen die op straat beland zijn. Nu moeten zij beroep doen op Samusocial. Tegelijkertijd bestaan er ook privé-initiatieven, maar daar is er vaak een gebrek aan professionaliteit,” zegt Dimitri Verdonck van de vzw Midnimo, die initiatiefnemer is van het project, aan de RTBF.

Naast tijdelijke opvang kunnen de jongeren er ook terecht voor begeleiding en ondersteuning zoals psychologische en juridische hulp. “Ze zullen niet noodzakelijk bij ons verblijven, omdat we in sommige gevallen kunnen werken aan een oplossing van het conflict (met de familie, red.)," aldus Verdonck.

Als de jongere er wel onderdak krijgt, wordt ook het OCMW betrokken. "Zij zullen zich dan over de persoon ontfermen."

Het huis, waarvan de locatie om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt wordt, zal in eerste instantie plaats bieden aan vier jongeren. Het plan is om tegen het einde van het jaar het aantal plaatsen uit te breiden naar tien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, lgbt, Midnimo, Pride

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni