Gewone Brusselaars kunnen binnenkort ook hun zeg doen in het Brussels parlement. Een panel van veertig burgers debatteert vanaf volgende maand over het thema mobiliteit. Hun aanbevelingen moeten het mobiliteitsplan van de Brusselse regering voeden.

Het project is een manier om het vertrouwen van de Brusselaar in de politiek te herstellen, en om de kloof tussen de burgers en de politici te verkleinen. Alle partijen gingen akkoord om hiermee te experimenteren.

Toeval bepaalt wie in het burgerpanel mag. Alleen wie thuis een uitnodiging op naam kreeg, komt in aanmerking. Meer dan 8.000 Brusselaars kregen zo’n brief, weet Le Soir. Uiteindelijk blijven daar veertig deelnemers van over.

Dat komt omdat de responsgraad doorgaans erg laag is. En omdat er nog een selectie gebeurt op criteria zoals gender, leeftijd, woonplaats en opleiding, zodat de overgebleven groep min of meer representatief is voor de Brusselse bevolking.

Eerste vergadering op 21 oktober
Het burgerpanel debatteert twee zaterdagvoormiddagen en één volledig weekend over het thema mobiliteit. Dat gebeurt in kleine groepjes zowel als plenair. Ze kunnen daarbij beroep doen op externe experten. Een wetenschappelijk comité begeleidt de debatten.

Deelnemers krijgen daarvoor een vergoeding van 150 euro per bijgewoonde zitting. De organisatoren hopen zo extra breed te kunnen werven, en niet enkel die groepen te bereiken die het zich financieel kunnen veroorloven. De totale kostprijs van deze oefening wordt begroot op 70.000 euro.

Het doel van Make your Brussels - de officiële naam van het initiatief - is aanbevelingen te formuleren. Die vinden in de vorm van een resolutie hun weg naar het Brussels parlement en aan de Brusselse regering. Zo'n resolutie houdt geen verplichtingen in, maar heeft wel politiek gezag.

De eerste vergadering vindt al plaats op 21 oktober. Afronden doet men op zondag 19 november. Die timing is niet toevallig. In 2018 wordt het Gewestelijk Mobiliteitsplan (GMP) afgerond. Dat zal vastleggen hoe de mobiliteit in Brussel er morgen zal uitzien.

De voorbije jaren maakt het idee van democratie door loting sterk opgang. Een van de grote voorvechters is Brusselaar David Van Reybrouck. Verkozenen gaan ten onder aan permanente verkiezingskoorts, stelt hij. Publieke functies via loting invullen, verhelpt dat probleem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni