De Brusselse regering maakt werk van een oud plan, dat van een groots opgezet museum van de immigratie. Het museum zal de naam Huis van de Diversiteit meekrijgen en komt mogelijk in Sint-Joost.

De Brusselse regering besliste tijdens haar seminarie in Oostende ook om een immigratiemuseum op te richten naar het voorbeeld van het Parijse Cité Nationale de l'Histoire de l'Immigration.

Rachid Madrane (PS), binnen de Franse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Cultuur, antwoordde maandag op vragen van parlementslid Ahmed Moussin (Ecolo) over de plannen.

'Immigratie klinkt negatief'
Madrane bevestigde dat het museum er komt, maar met een andere naam: het Huis van de Diversiteit. "De ministers vonden dat immigratie te negatief klonk", zegt Cécile Vainsel van het kabinet Madrane aan brusselnieuws.be. "Diversiteit geeft goed weer waar de immigratie heeft toe geleid in de stad. De term museum suggereert dan weer dat het fenomeen voorbij is, terwijl de immigratie blijft duren."

De financiering is nog niet rond, en dus kan er ook geen timing op geplakt worden. "Als er we tijdens deze legislatuur een lastenboek, een plek en een financiering hebben, zal dat al veel zijn", zegt Vainsel.

Divers Sint-Joost
Een mogelijke vestigingsplaats voor het museum wordt Sint-Joost, een gemeente met een grote en diverse migrantengemeenschap. Burgemeester Emir Kir (PS) liet zich op de jongste gemeenteraad ontvallen dat hij zeer positief staat tegenover het project. Momenteel lopen voorbereidende gesprekken tussen gemeente en Gewest over een locatie.

Het toekomstige museum zal de geschiedenis van de migratie naar Brussel in kaart brengen aan de hand van onder meer getuigenissen, archieven en artistieke bijdragen. "Het wordt in zekere zin ook een hommage aan de bijdrage van de immigratie aan deze stad", zegt Vainsel. "Het huis zal daarbij zowel de Europese als de niet-Europese migratie belichten."

Voor haar collectie zal het op te richten museum vooral putten uit het aanbod dat vandaag al bestaat, maar versnipperd is over een waaier aan gemeenschapsverenigingen.

Espace Magh
In 2001 waren er al onderhandelingen om het museum onder te brengen in Thurn & Taxis. Minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap Fadila Laanan (PS) - mogelijke geldschieter - gaf toen echter de voorkeur aan de opening van Espace Magh, een Maghrebijns geïnspireerd cultureel centrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni