Brussel laat pyloontaks vallen

© Wikipedia

De Brusselse regering laat de belasting op pylonen en zendmasten vallen. Dat heeft minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) geantwoord op een vraag van Johan Van den Driessche (N-VA).

De pyloontaks in Wallonië en Brussel was een doorn in het oog van de federale regering. "Het remt de uitrol van het mobiele netwerk en leidt ertoe dat mensen in afgelegen gebieden een slechte of helemaal geen mobiele dekking hebben", zei minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) daarover. Wallonië schafte de belasting daarom eind vorig jaar al af.

In Brussel werd de taks geïnd door de gemeenten, die er verschillende tarieven op nahielden. Het gewest zou de taks overnemen en uniformiseren, maar laat dat plan nu varen. "Het kan immers niet de bedoeling zijn om investeringen in de telecommunicatiemarkt of de toegang tot deze markt te ontmoedigen", stelt Vanhengel.

Voor de geschillen uit het verleden, ter belope van meer dan 100 miljoen euro, wordt nog een oplossing gezocht met de operatoren. Zij zouden graag zien dat het gewest van de gemeenten de verantwoordelijkheid krijgt om een minnelijke schikking te treffen, maar dat ziet het gewest niet zitten. Voor de toekomst wordt nog nagedacht over een nieuwe bijdrage van de operatoren, in een andere vorm dan een belasting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook