| Het terrein in de Waterranonkelstraat in Haren.

Brussel maakt dan toch geen terreinen vrij voor woonwagenbewoners

ML
© BRUZZ
07/06/2018
Updated: 07/06/2018 14.46u

Volgens Rudi Vervoort (PS) maakt het Brussels gewest voor het derde jaar op rij tijdelijk plaats vrij voor rondtrekkende woonwagenbewoners. Brussel-Stad en Anderlecht zouden terrein beschikbaar hebben gesteld voor respectievelijk 15 en 40 woonwagens. Beide gemeenten ontkennen dit echter.

Dat merkte BRUZZ bij het controleren van informatie gevonden op de website van La Libre.

Als antwoord op een vraag van Arnauld Verstraete (Groen) liet Vervoort woensdag weten dat het Brussels gewest de gemeenten zou hebben opgeroepen om terrein beschikbaar te stellen voor de nomadische groepen die door het land trekken.

Vervoort verwees in zijn antwoord naar de Waterranonkelstraat in Haren waar plaats zou zijn gemaakt voor zo'n 15 woonwagens en de Grondelsstraat in Anderlecht waar ongeveer 40 woonwagens terecht zouden kunnen. Zowel Brussel-Stad als de gemeente Anderlecht laat echter weten dat deze informatie incorrect is.

Maïté Van Rampelbergh, woordvoerder van burgemeester Philippe Close (PS), geeft duiding over het terrein in Haren: "Het terrein in de Waterranonkelstraat is bedoeld voor mensen die met hun woonwagen altijd op dezelfde plaats blijven, dus niet voor rondtrekkende woonwagenbewoners." Op het terrein, dat recent werd uitgebreid, zijn nomadische groepen weggestuurd om plaats te maken voor vaste bewoners. Van Rampelbergh laat weten dat het de bevoegdheid is van het gewest om voor de rondtrekkers een oplossing te vinden.

Ook vanuit de gemeente Anderlecht wordt de informatie ontkracht. In een persbericht laat burgemeester Eric Tomas (PS) weten dat de informatie die donderdag verscheen omtrent een terrein voor woonwagenbewoners niet klopt. In het bericht staat dat op een privéterrein in de Dantestraat, gelegen langs de Grondelsstraat, zowel woonwagenbewoners als Romazigeuners aanwezig zouden zijn, maar dat zij na een controle van de politie op basis van onaanvaardbare hygiëne gevraagd zijn het terrein te verlaten. De eigenaar van het privéterrein werd gevraagd het terrein af te sluiten om een nieuwe bezetting te vermijden.

Aan BX1 liet Tomas weten dat Anderlecht geen terrein ter beschikking stelt voor woonwagenbewoners, aangezien er in Anderlecht geen geschikt publiek terrein beschikbaar zou zijn.

Bemiddelingsteam

Een speciaal team zou worden ingezet om het verblijf van de nomadische groepen goed te laten verlopen. Zij moeten zorgen voor een vlot contact tussen de bewoners en de sociale werkers van de gemeenten en helpen bij de voorziening van elektriciteit, maar ook dat wordt ontkracht.

Verstraete, die ter plaatse is gaan kijken, laat weten dat de mensen die op het terrein verblijven niet voorzien zijn van water en elektriciteit. "Er is geen enkele begeleiding aanwezig. Er zou wel iemand langs zijn geweest om wat les te geven aan de kinderen, maar ook maar één uur per week," zegt Verstraete aan BRUZZ. Hij vraagt meer proactiviteit van de gemeente en verwijst naar Asse en Gent als voorbeelden van plaatsen waar het wel goed verloopt.

Als Vervoort geen duidelijkheid schept, zal Verstraete vrijdag opnieuw op de kwestie ingaan op de plenaire vergadering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Haren, Samenleving, woonwagen, zigeuners

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni