Brussel maakt zich op voor nieuwe betoging 'gele hesjes'

© PhotoNews

Brussel en haar ordediensten maken zich op voor een nieuwe betoging van de 'gele hesjes'. Vorige week vrijdag liep een betoging zwaar uit de hand: een vijfhonderdtal actievoerders zette de boel op stelten en er werden onder meer twee politievoertuigen in brand gestoken. Hoeveel betogers er zaterdag zullen opduiken voor de niet-aangevraagde manifestatie is nog onduidelijk, maar de politie neemt alvast het zekere voor het onzekere.

Waar en wanneer de 'gele hesjes' zouden betogen, blijft voorlopig een vraagteken. Op sociale media roepen verscheidene groepen op tot een nieuwe demonstratie op het Schumanplein in Brussel. In een pamflet dat zondag door de kranten van Sudpresse is gepubliceerd, riep een groep Franse 'gilets jaunes' dan weer op om zaterdag voor het Europees Parlement in Brussel te betogen.

Tot donderdagavond had de Brusselse politie nog geen enkele aanvraag om te betogen ontvangen en alle pogingen van de politie om contact te leggen met de 'gele hesjes' en in dialoog te gaan waren vruchteloos gebleven.

Meer dan brandstofprijzen

De concrete eisen van de beweging zijn al evenmin helder, al is het wel duidelijk dat de onvrede om meer draait dan de loutere brandstofprijzen. Op enkele Facebookpagina's wordt van de regering onder meer een dubbele loonindexering geƫist, net als een verhoging van het minimumloon, de invoering van het recht voor de bevolking om verkozenen uit hun functie te zetten, de vermindering van de belasting op energie en beter openbaar vervoer.

1.000 agenten

De Brusselse politie neemt alvast het zekere voor het onzekere. Het politiedispositief op het terrein wordt versterkt, zowel qua personeel als qua middelen, zo meldde de politie donderdag. Zowel de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene als de andere Brusselse politiezones, de federale politie zetten mensen en middelen in. Volgens een aantal media zou het in totaal om een 1.000 politiemensen gaan.

Daarnaast wordt ook sterk ingezet op Open Source Intelligence (OSINT). Alle gegevens op internet en de sociale media over de 'gele hesjes' worden geanalyseerd en verspreid onder de verschillende diensten. Zaterdag zet de politie een Real Intelligence Center op poten, waar het personeel dat op OSINT werkt, de informatie op internet en sociale media in realtime opvolgt en die gegevens doorgeeft aan de politiemensen op het terrein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?