Brussel mobiliseert zich tegen borstkanker

© visit.brussels/Noah Pilotto - 2022
| Stadhuis - Gotische zaal.

De Stad Brussel en de vzw Baob Brussels organiseren een reflectieavond rond de ondersteuning van vrouwen tijdens en na hun strijd tegen borstkanker. Het is ook de gelegenheid voor de lancering van de preventie- en sensibiliseringscampagne tegen borstkanker: 'Roze oktober' in Brussel.

Zoals elk jaar, van 1 tot 31 oktober, zal de campagne het publiek opnieuw sensibiliseren voor het belang van een vroegtijdige diagnose van borstkanker.
Deze campagne wil de aandacht op preventie vestigen. Maar wil ook vrouwen tijdens en na de ziekte ondersteunen. "In de loop van haar leven lijdt 1 vrouw op 9 aan borstkanker. Dat wil zeggen: 10.500 nieuwe gevallen per jaar in België", legt schepen van Gelijke Kansen Lydia Mutyebele Ngoi uit. "Dit jaar mobiliseert de Stad Brussel meer dan ooit in het kader van de preventie- en sensibiliseringscampagne tegen borstkanker: 'Roze oktober'".

Borstkanker en positieve reconstructie

Uit een studie van onderzoekster Régine Kiasuwa Mbengi, van het Sciensano Kankercentrum, blijkt dat vijf jaar na de diagnose 69% van de overlevende patiënten weer aan het werk is, waarvan 48% voltijds. Dat cijfer daalt echter tot 35% als de patiënten arbeidsongeschikt zijn, dat wil zeggen: 12 maanden of langer zonder werk zitten. Geconfronteerd met deze toestand op het terrein, hebben de vzw Baob Brussels en de Stad Brussel besloten een conferentie en een debat te organiseren over borstkanker en positieve reconstructie.

lydia_3_2.jpg
Lydia Mutyebele, schepen van Gelijke Kansen van de Stad Brussel.

Als schepen, maar vooral als vrouw, heeft Mutyebele bijzondere aandacht voor de positieve reconstructiefase na de ziekte. Volgens haar is het waarborgen van het fysieke en morele welzijn voor al deze vrouwen essentieel."We hopen velen van jullie te zien op deze conferentie en alle activiteiten die in oktober worden georganiseerd. Laten we allemaal samen staan tegenover ziekte!", nodigt ze uit.

Gratis evenement

Deze reflectieavond gaat over de ondersteuning van vrouwen van alle leeftijden en achtergronden, of ze nu moeder, onderneemster of werkneemster zijn, tijdens en na hun strijd tegen borstkanker. En meer in het bijzonder in hun moeilijkheden om weer aan het werk te gaan of een nieuwe baan te vinden.

Juliette Berguet is een van de sterkhouders achter dit project. Ze zal ook een van de spreeksters zijn. Berguet heeft zelf al borstkanker overwonnen. Zo richtte ze de vzw Baob Brussels op in hartje Brussel. Het doel is deze lijdende vrouwen op te vangen en te steunen op weg naar een positieve reconstructie. "Alles is zo gepland dat dit sensibiliseringsmoment zeer goed verloopt", besluit Juliette Berguet.

Een reflectieavond en lancering van Roze oktober op donderdag 29 september om 17.30 uur

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?