Gaz a tout les etages

Brussel nog niet klaar voor nieuw gas

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
19/08/2015

Over negen jaar start een grote conversieoperatie op het Brussels gasnet. Er zal vanaf dan hoogcalorisch gas door de buizen stromen. Een (klein) deel van de gastoestellen bij de Brusselse gezinnen is daar niet aan aangepast. Vraag is wie voor de controle en omschakeling moet opdraaien.

N ederland heeft een tijdje geleden bekendgemaakt de gaskraan naar ons land op middellange termijn dicht te draaien. Vanaf 2024 al zal er geleidelijk aan minder Nederlands gas op het Belgisch net worden verspreid. Het Nederlands gas is laagcalorisch. De nieuwe gastoelevering zal hoogcalorisch zijn. Die omschakeling moet goed voorbereid worden.

Synegrid, de koepel van distributienetbedrijven in België, heeft de kost van die omschakeling voor het transportnet (Fluxys) geraamd op 200 miljoen euro. Ook op het Brussels gasnet (Sibelga) zijn aanpassingen nodig. Op vraag van Evelyne Huytebroeck (Ecolo), gaf minister voor Energie Céline Fremault (CDH) een eerste reeks ramingen. Sibelga zelf zal 16 miljoen euro moeten investeren. Al bij al een bescheiden bedrag voor investeringen die daarna decennia zullen meegaan.

Hulpfonds
Veel onduidelijker is de impact op de Brusselse gasgebruiker. Ook daar heeft Sibelga een raming gemaakt van de kostprijs om de installaties van de gebruikers te controleren en af te stellen. Dat zou nog eens 73 miljoen euro zijn.

En dan zijn er nog de installaties en toestellen zelf, die mogelijk vervangen moeten worden. Minister Fremault stelt zich luidop de vraag of hier op termijn een hulpfonds voor moet worden opgericht. “Die keuze ligt bij de regering en zal moeten worden gemaakt op basis van beschikbare middelen.”

Vraag is voornamelijk hoeveel gastoestellen (boilers, chauffageketels, fornuizen, enzovoort) in de Brusselse huizen aangepast of vervangen moeten worden.

Dat blijkt op zich goed mee te vallen. Toestellen vanaf verkoopjaar 1978 zijn hoe dan ook voor beide soorten gas geschikt, “en de omschakeling gebeurt vanzelf. Daar komt geen technicus aan te pas,” zegt Philippe Massart, woordvoerder van Sibelga.

Hij ergert zich aan de desinformatie die hierover verspreid wordt. “Ik heb op Batibouw verkopers bepaalde toestellen horen aanprijzen omdat ze geschikt zijn voor hoogcalorisch gas. Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Ongeschikte toestellen zijn in België al decennia uit de handel.”

En toestellen ouder dan 1978? Of toestellen die uit migrantenlanden zijn meegekomen, zoals die soms in Brussel te vinden zijn? Voor Sibelga is dat een zaak voor de politiek. Massart: “In principe zijn wij maar verantwoordelijk tot aan de gasmeter. Daarna is dat een zaak van de particulier.”

Toch heeft Sibelga al becijferd wat een controle en afstelling van ‘foute’ toestellen zal kosten. “Als een minister ons vraagt om dat te berekenen, dan doen we dat. Maar dat betekent niet dat Sibelga dat bedrag automatisch zal ophoesten,” zegt Massart.

Een officieel standpunt hierover wil Massart evenwel niet kwijt. Sibelga is hierover in overleg met Synegrid en zal over afzienbare tijd met een gemeenschappelijk standpunt naar buiten komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni