Brussel op plaats 24 van meest leefbare grootsteden ter wereld

© PhotoNews

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is net als in 2018 en 2019 opnieuw de meest leefbare grootstad ter wereld, blijkt uit een rangschikking van het magazine The Economist. Brussel strandt op plaats 24.

Het is de derde keer dat Wenen helemaal bovenaan de lijst staat die is samengesteld door de ‘Economist Intelligence Unit’, de onderzoeks- en analysecel van het gelijknamige weekblad. De Oostenrijkse hoofdstad, die een score van 99 op 100 kreeg, volgt het Nieuw-Zeelandse Auckland op, dat 33 plaatsen naar beneden zakt door de verlenging van de lockdown vorig jaar.

De onderzoekers belonen Wenen vooral voor zijn stabiliteit, hoog en kwalitatief onderwijsaanbod, de goede medische en culturele faciliteiten en de kwaliteit van zijn publieke infrastructuur. The Economist nam in zijn ranking 172 steden op en gaf ze een score op basis van verschillende factoren als gezondheidszorg, criminaliteit, politieke stabiliteit, infrastructuur en toegang tot groen.

Brussel op plaats 24

Brussel staat op plaats 24, net na het Canadese Montréal. Londen staat op 33, Barcelona op 35 en Madrid op 43. Andere bekende wereldsteden zijn Milaan (49), New York (51) en Peking (71).

De top tien in de lijst wordt gedomineerd door zes Europese steden, met onder andere de Deense hoofdstad Kopenhagen en de Zwitserse stad Zürich die de tweede en derde plaats innemen. Het Duitse Frankfurt staat op de zevende plaats en is eveneens de grootste stijger met 32 plaatsen omhoog. Ook Canada is goed vertegenwoordigd met Calgary op vier, Vancouver op plaats vijf en Toronto op acht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?