Brussel opnieuw Europese filehoofdstad

© centralasian
© centralasian
Brussel is niet enkel de meest dichtgeslibde stad van Europa, de situatie is ook nog eens verslechterd tegenover vorig jaar. Warschau staat op 2, Antwerpen op 46.

Op 38,9 procent van de Brusselse wegen is er elke dag file. Dat is net iets meer dan Warschau (38,1 procent) en beduidend meer dan Londen (34,5 procent). Dat blijkt uit een analyse van de data van 30 miljoen automobilisten die een TomTom-gps gebruiken. Antwerpen staat pas op de 46ste plaats.

Het file-aandeel betekent dat Brussel zich net zoals vorig jaar opnieuw filehoofdstad van Europa mag noemen. Bovendien groeien de files nog. Vorig jaar bedroeg het file-aandeel immers 37,7 procent.

In de top 20 van filesteden prijkt overigens geen enkele Nederlandse stad. Het Verenigd Koninkrijk is dan weer goed voor 8 van de 20 belangrijkste filesteden.

TomTom hanteert overigens een erg strikte definitie van file. Het bedrijf spreekt al over file wanneer een rit die in principe een uur zou moeten duren minstens 20 minuten langer duurt of als de maximumsnelheid hoogstens 70 procent van de tijd kan gehaald worden.

Geen coherent masterplan
Werkgeversorganisatie Voka stelt vast dat het vooral aan een coherent masterplan ontbreekt voor het Brusselse. "Op het terrein blijft het wachten op een aanpassing van de Ring rond Brussel, fietssnelwegen en beter openbaar vervoer," zegt Paul Hegge, algemeen directeur Voka Halle-Vilvoorde. "Met deze recente cijfers als triest resultaat. We slagen er zelfs niet in om onderhoudswerkzaamheden in Vlaanderen en Brussel voldoende op elkaar af te stemmen. Denk maar aan de simultaan geplande werken aan het viaduct van Vilvoorde en aan de Reyers Meisertunnel."

De werkgevers van de drie gewesten organiseren op dinsdag 21 juni 2011 is er Work Tomorrow Move Today (www.worktomorrowmovetoday.eu)." Dit interregionaal mobiliteitscongres biedt naast concrete mobiliteitstips voor het bedrijfsleven een platform voor integratie van de beleidsvisies uit de drie regio's en een pittig debat met de bevoegde ministers. Want volgend jaar moet het beter."

De top 10 van meest dichtgeslibde steden ziet er als volgt uit:

  1. Brussel
  2. Warschau
  3. Londen
  4. Wroclaw
  5. Toulouse
  6. Lyon
  7. Edinburgh
  8. Marseille
  9. Paris
  10. Manchester

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?