Brussel rouwt om overleden Freddy Thielemans: ‘Een échte Brusselaar'

© BRUZZ
30/01/2022

Het overlijden van oud-burgemeester van Brussel Freddy Thielemans, beroert heel wat Brusselaars. Ook vanuit politieke hoek klinken de steunbetuigingen van zowel Brusselse als nationale politici. In het Stadhuis van Brussel komt er maandag een rouwregister.

Met zijn talenkennis en jovialiteit wist Thielemans volgens velen de ziel van Brussel te belichamen. “Hij blijft een sleutelfiguur in Brussel en belichaamde het Brussel waar we zo van houden: open, divers en feestelijk,” zegt minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS).

De meertalige Thielemans wordt alom herinnerd als een man van het volk, een “burgemeester die je altijd tegenkwam op de hoek van de straat.”

Voor de fractieleider van de PS in de Kamer, Ahmed Laaouej, was de voormalige burgemeester een "unieke, innemende en populaire persoonlijkheid", die "de geest van Brussel en onze waarden van vooruitgang belichaamde".

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) noemt Thielemans "synoniem voor en gezicht van Brussel. Een gezicht met een snor, daarachter een glimlach en daarachter een heel groot hart voor zijn stad."

Als “een echte kastaar,” herinnert Pascal Smet (Vooruit) zich dan weer de oud-burgemeester. “Een echte Brusselaar ook in alle betekenissen van het woord.”

Thielemans was verliefd op zijn stad. Een echte ket, die zich vlot uitdrukte in meerdere talen en zich zowel in salons als volkse bistro’s op zijn gemak voelde. Een erudiete persoonlijkheid die de zwans niet schuwde.

Ook vanuit liberale hoek klonken steunbetuigingen aan familie en vrienden. Volgens Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert "verliest de Brusselse socialistische familie een kleurrijk figuur". MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ziet Thielemans voor altijd verbonden met Brussel en Sven Gatz koestert Thielemans als een "perfect drietalige Bourgondische man van het volk, die graag cowboylaarzen onder zijn kostuum droeg."

Ten slotte betuigt ook voetballend Brussel eer aan de overleden Thielemans. Bij aanvang van de Brusselse derby Union Saint-Gilloise - Anderlecht weerklonk een luid applaus.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni