Brussel speelstad op Europees kampioenschap volleybal in 2019

Op een algemene vergadering van de Europese volleybalbond (CEV) in het Poolse Krakau werd duidelijk dat Brussel, samen met Antwerpen, een van de speelsteden wordt op het Europees kampioenschap volleybal in 2019. Dat tornooi, met voor het eerst 24 deelnemende landen, wordt een gezamenlijke organisatie van België, Nederland, Frankrijk en Slovenië. Hierdoor zijn de Red Dragons, onze nationale mannenploeg, automatisch geplaatst voor de eindronde.

Geert De Dobbeleer, algemeen directeur van TopVolley Belgium, stelde het project in Krakau voor aan alle Europese landen. Door de uitbreiding van het aantal ploegen en de vernieuwde formule zal het kampioenschap enkele dagen langer lopen dan voorheen: van 13 tot 29 september 2019. Elk organiserend land is niet alleen gastheer voor een poule met zes ploegen, maar organiseert daarnaast een play-offwedstrijd en een kwartfinale.

Paleis 12
Voor de poulefase in ons land zijn de Lotto Arena in Antwerpen en Paleis 12 in Brussel al vastgelegd. Het Sportpaleis staat in optie voor de kwartfinale. De halve finales vinden plaats in Ljubljana en in Parijs. Voor de medailles wordt er gespeeld in Parijs. "Ik ben zeer tevreden met het feit dat de CEV opnieuw voor België kiest voor een EK", zo zegt De Dobbeleer.

"We hebben ons twee keer kandidaat gesteld bij de CEV voor de organisatie van een EK en twee keer heeft de CEV ons het tornooi toegewezen, eerst met de vrouwen in 2015 en nu ook voor de mannen. Dat is een serieuze blijk van vertrouwen in België als organiserend land. Bovendien zal de lottrekking voor het EK in februari 2019 in Brussel plaatsvinden."

In 2005 kende de CEV voor het eerst een EK-organisatie toe aan twee landen: Italië en Servië. Later volgden nog Oostenrijk en Tsjechië (2011), Denemarken en Polen (2013) en Bulgarije en Italië (2015). Het EK voor vrouwen van 2015 was een samenwerking tussen Nederland en België. In 2019 zullen voor het eerst vier landen gastheer spelen.

Nu al Europees kampioen? 
Binnen twee jaar willen de Red Dragons Europees kampioen worden voor eigen volk. Dit jaar wordt het EK georganiseerd in Polen, de ideale voorbereiding, maar onze nationale mannenploeg doet het momenteel beter dan verwacht. 

In de poulefase waren de mannen van bondscoach Vital Heynen te sterk voor Nederland, kwamen ze van een verloren positie terug tegen Turkije en wonnen ze van topland Frankrijk. Dat leverde groepswinst op en een plaatsje in de kwartfinales tegen favoriet voor eindwinst Italië. Ook dat land ging zonder setverlies voor de bijl.

Morgen wacht in de halve finales Rusland. Als ook die hindernis genomen kan worden, mogen de Red Dragons zich opmaken voor een eindstrijd om de titel tegen Servië of Duitsland, nota bene het ex-team van onze huidige bondscoach Vital Heynen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?