Brussel zoekt gebouw voor opvangcentrum drugsverslaafden

© CrashTestAddict

Het Brussels gewest wil tegen eind 2018 een opvangcentrum voor drugsverslaafden opstarten. Het gewest voert daarvoor momenteel onderhandelingen voor de aankoop van een gebouw, zo schrijven de kranten van Sudpresse.

Begin februari liet het Brussels Gewest al weten dat er tegen eind 2018 zo'n centrum zou komen. Het project van Brussel Preventie & Veiligheid en de ministers bevoegd voor preventie in de Gemeenschappelijke (GGF) en Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) krijgt nu stilaan vorm. Er is een budget van 5 miljoen euro vrijgemaakt en er wordt onderhandeld over een gebouw. Er is nood aan een gebouw van minstens tweeduizend vierkante meter met een capaciteit van ongeveer twintig bedden, waar mensen een paar nachten kunnen blijven.

Het onthaalcentrum moet laagdrempelig zijn (anoniem en gratis). Drugsverslaafden moeten er medische, psychologische en sociale begeleiding krijgen of tijdelijk zelfs opvang.

De initiatiefnemers bekijken nog het idee van een begeleid gebruik voor heroïneverslaafden die slecht reageren op het vervangmiddel methadon. "Er is binnen de Brusselse regering een consensus om die ervaring op te doen zodra de federale regering ons dat toelaat", zegt een woordvoerder van minister-president Rudi Vervoort. Daarvoor moet de wet van 1921 aangepast worden die dergelijke initiatieven verbiedt buiten het kader van een experiment.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook