Brussel zoekt ontwerpers voor houten prefabwoningen

© seier+seier via Flickr

De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) heeft een openbare aanbesteding gelanceerd voor het ontwerp van 83 prefabwoningen. Opvallend: dat moeten houten prefabhuizen worden. Die sociale woningen moeten op 3 verschillende locaties in Brussel komen.

De BGHM experimenteert met een nieuwe vorm van sociaal wonen: wonen in modulaire houten paviljoenen. De keuze voor hout maakt het mogelijk om de woningen snel te bouwen, de BGHM hoopt ook dat het een duurzame keuze is. De installatie van ecologische verwarmings-, ventilatie- en elektriciteitssystemen moet zorgen voor zuinige woningen. Ook het onderhoud zou daardoor minder moeten kosten.

prefab woning hout
© seier+seier via Flickr
De 83 woningen zullen gebouwd worden in drie bestaande sociale woonwijken in Brussel. Er komen 60 woningen in de Peterboswijk in Anderlecht, 20 in de Modelwijk in Laken, en 3 bij Dries in Watermaal-Bosvoorde.

Renovatie
De woningen zijn bedoeld voor mensen die al een appartement in die wijken huren. Heel wat appartementsgebouwen worden de komende jaren gerenoveerd, en door de prefabwoningen kunnen mensen die moeten verhuizen toch in hun eigen wijk blijven.

De gebouwen zijn dus tijdelijk, al is die tijdelijk relatief. Omdat de renovatie van de appartemensgebouwen in fases gebeurt zullen de woningen er zeker langer dan 10 jaar staan, mogelijk zelfs 20 jaar. Achteraf kan ook nog beslist worden om ze toch te laten staan. De drie woningen in Watermaal-Bosvoorde zullen sowieso blijven.

Kandidaten moeten de woningen ontwerpen, bouwen en onderhouden voor een bepaalde periode. De investering bedraagt 8,2 miljoen euro, zonder btw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?