| Ducheyne zegt zelf al "ettelijke keren te zijn uitgescholden op het fietspad".

Brusselaar start petitie tegen verkeersagressie

EC
© BRUZZ
18/09/2019
Updated: 19/09/2019 11.26u

Na de getuigenis van kunstenaar Felix over geweld en verkeersagressie aan het Bloemenhofplein is nu ook een petitie opgestart tegen agressie op straat. Die petitie gaat uit van de Brusselse dichter Jan Ducheyne en werd al meer dan duizend keer ondertekend. In zijn brief richt Ducheyne zich tot de Brusselse politici. "Hoe kunnen we alle groepen bereiken? Dat zal toch van het bestuur moeten komen."

"Wij zijn moe. Moe van de risico’s die we elke dag moeten nemen. Kwaad omdat we niks anders doen dan proberen in onze stad te bewegen, en als we dat doen de huid vol gescholden worden. Wat kunnen we doen? Zeg het ons. Hebt u hulp nodig? Moeten we u helpen om uw communicatie met elkaar te verbeteren? Juist ja, deze brief is wel degelijk aan u gericht. Bestuurders van Brussel en uw uitvoerders, de politiediensten."

Het is een stuk uit de brief die Jan Ducheyne schreef aan de Brusselse gemeentebesturen. De petitie staat sinds woensdag om half twee online en is inmiddels al 1.050 keer ondertekend. Ducheyne vraagt de Brusselse politici om werk te maken van veiligere straten en om agressieve chauffeurs sneller te bestraffen.

"Kan je het stadsbestuur aanklagen voor schuldig verzuim? Dan zou ik alle gemeenten apart moeten aanklagen."

Jan Ducheyne, initiatiefnemer petitie

"Natuurlijk was het incident aan het Bloemenhofplein de rechtstreekse aanleiding, maar ik ben zelf ook al ettelijke keren uitgescholden in het verkeer", vertelt Ducheyne aan BRUZZ. Als vader van drie woont hij in Laken en brengt hij zijn tweeling van 7 met de fiets naar school. "Ik heb het gevoel dat er twee werelden naast elkaar leven in Brussel: enerzijds ouders met kinderen die naar school fietsen, anderzijds een groep mensen die zich niet zonder de auto verplaatst in de stad. Dat zijn onder andere de jonge gastjes die doen alsof ze op een racecircuit rijden. En hoe kun je hen bereiken? Dat zal toch van het bestuur moeten komen."

Het idee voor de petitie kwam voort uit een vraag die hij en zijn vrienden zich stelden. "Kan je het stadsbestuur aanklagen voor schuldig verzuim? Dan zou ik alle gemeenten apart moeten aanklagen. Het doel van de petitie is niet om een rechtszaak aan te spannen, wel om zoveel mogelijk Brusselse politici aan te spreken om in actie te schieten."

Burgemeester Close reageert

In Brussel-Stad, waar het incident afgelopen zaterdag plaatsvond, zegt burgemeester Philippe Close (PS) dat er geen sprake is van straffeloosheid. "Het klopt absoluut niet dat er no-go zones voor de politie, zij patrouilleren in alle buurten", zegt zijn woordvoerster Maïté Van Rampelbergh aan BRUZZ. "In het geval van de persoon in kwestie (Felix, red.) is alles gebeurd wat kon: de dader is opgepakt en de zaak gaat nu naar het parket."

"In het geval van Felix is alles gebeurd wat kon: de dader is opgepakt en de zaak gaat nu naar het parket."

Philippe Close (PS), burgemeester Brussel-Stad

Burgemeester van Brussel Philippe Close

Ook richting Molenbeek kwamen er verwijten in de getuigenis van Felix. Hij verweet burgemeester Cathérine Moureaux (PS) dat zij agressieve chauffeurs niet durft aan te spreken op hun gedrag. "Wij nemen verkeersagressie uiteraard ernstig en onze deur staat zeker open om met het slachtoffer te praten", zegt haar woordvoerder Rachid Barghouti. "Maar tot nu toe hebben wij geen officiële klacht van hem ontvangen. Ik roep de persoon dan ook op om de feiten te melden bij de politie van Molenbeek."

Felix sprak onder meer over verkeersagressie in de Mariemontwijk. "In die wijk hebben we al maatregelen genomen zoals een verkeerslicht en een herinrichting van de Mariemontkaai. Het klopt dat dat nog niet voldoende is, maar we krijgen alvast positieve reacties van de ouders uit de buurt."

Volgens Felix "reduceert de politiek de feiten". "Het was niet één dader, maar vijf man in de auto. Alleen de bestuurder hebben ze kunnen oppakken", weerlegt hij de reactie van burgemeester Close. De ingrepen in de Mariemontwijk noemt hij minimaal. "Er zijn onlangs letterlijk een paar witte lijnen voor de school op straat geschilderd, dat is gewoon cynisch. Naar het verkeerslicht ben ik nog op zoek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Laken , Samenleving , verkeersagressie , Jan Ducheyne , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni