Winter in Brussel: verwarmingstoestellen in huizen en appartementen in werking

| Winter in Brussel: verwarmingstoestellen in huizen en appartementen in werking.

Brusselaar verbruikte minder gas en elektriciteit sinds de energiecrisis

BVR, JP
© BRUZZ
25/01/2023

Veel Brusselaars draaiden de verwarming een beetje lager het afgelopen jaar. Dat is ook te zien in de cijfers van netbeheerder Sibelga. Brusselaars gebruikten in 2022 minder gas en elektriciteit ten opzichte van een jaar eerder. Voor huishoudens gaat het om 5,5 procent minder elektriciteit en 8,3 procent minder gas.

Het totale elektriciteitsverbruik op het distributienet is gedaald met 1,9 procent. Als we inzoomen op de cijfers, zien we dat het vooral de huishoudens zijn die minder hebben verbruikt: het gaat om 5,5 procent minder verbruik bij particulieren en 1,1 procent minder verbruik bij bedrijven.

Voor gas gaat het om een totale daling van 7,7 procent. Ook daar hebben de huishoudens voor de grootste vermindering van het verbruik gezorgd met 8,3 procent. De zakelijke klanten verbruikten 5,8 procent minder dan het jaar ervoor.

Vlaanderen verbruikte nog minder

Volgens het Vlaamse zusje van Sibelga, netbeheerder Fluvius, is het energieverbruik in Vlaanderen in 2022 ook veel lager dan in 2021. Gemiddeld verbruikte een Vlaams gezin 12 procent minder elektriciteit per maand. Voor gas gaat het zelfs om een daling met 14 procent per maand. Daarover berichtte Knack eerder.

Hoe dat komt? Het is niet eenvoudig om het energieverbruik van Vlaanderen en Brussel te vergelijken, zegt Sibelga-woordvoerster Serena Galeone. "In Vlaanderen zijn de huizen over het algemeen beter geïsoleerd, in Brussel leven meer mensen samen op een kleiner oppervlak…. Dat zijn maar een paar mogelijke verklaringen."

Sibelga zegt dat het verminderde verbruik 'naar alle waarschijnlijkheid' te wijten is aan de energiecrisis. Ook de coronacrisis was trouwens te zien in het energieverbruik. "Normaal zien we altijd een piek in het energieverbruik rond lunchtijd en rond het diner," zegt Galeone. "Toen de restaurants gesloten waren tijdens de lockdown, zagen we dit niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Sibelga

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni