Brusselaars met Vlaamse zorgverzekering met kwart gedaald

© PhotoNews
| In 2016 hadden nog slechts 42.831 Brusselaars een Vlaamse zorgverzekering.

Het aantal Brusselaars dat aangesloten is bij de Vlaamse zorgverzekering is in tien jaar tijd met bijna een kwart gedaald, van 55.607 in 2006 naar 42.831 eind 2016. Door de straftijd fors in te korten voor Brusselaars die zich niet tijdig aansloten, hoopt de Vlaamse overheid het tij te keren.

De Vlaamse zorgverzekering geeft zwaar zorgbehoevenden een maandelijkse uitkering van 130 euro voor niet-medische kosten zoals poetshulp of thuiszorg. In Brussel is ze niet verplicht. Maar voor wie zich laattijdig aansloot, dat wil zeggen voor wie niet vanaf de start in 2002 of vanaf zijn 26e had bijgedragen, waren er forse sancties.

De eerste tien jaar na de aansluiting kon men geen beroep doen op de verzekering. Daarna was er nog een wachttijd van vier maanden per jaar dat men niet aangesloten was.

In 2016 besliste de Vlaamse regering de zorgverzekering uit te breiden tot de Vlaamse sociale bescherming. Daaronder valt ook de basisondersteuning voor gehandicapten en de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden. Tevens werd beslist om de schorsingstijd voor talmende Brusselaars te halveren, van tien naar vijf jaar. De maatregel werd effectief op 1 januari 2018. Ook is de extra wachttijd per jaar dat men niet was aangesloten, geschrapt.

Op die manier hoopt de overheid de verzekering, die 51 euro per jaar kost, aantrekkelijker te maken.
Het Brussels Gewest werkt intussen aan een eigen variant van de zorgverzekering. Wat dat zal betekenen voor de leden van de Vlaamse sociale bescherming, is nog onduidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?