© Photo News | Algerijnse supporters.

Brusselaars zijn klaar voor finale van Africa Cup: 'Ons eigen WK'

HD, TDN
© BRUZZ
18/07/2019

Door de nakende apotheose van de Africa Cup, zonder twijfel het grootste sportevenement op Afrikaanse bodem, neemt de hoogspanning ook in Brussel toe. Deze vrijdag strijden Senegal en Algerije om de felbegeerde titel van beste Afrikaanse voetbalploeg. Brusselaars van Senegalese en Algerijnse origine zijn helemaal klaar voor de finale der finales. “Ik heb al een band stand-by staan om live te komen spelen als we winnen.”

Mocht u de afgelopen weken opgeschrikt zijn door zwaar getoeter in de Brusselse straten, of plots een uitzinnige menigte tegengekomen zijn op het Beursplein, dan bent u wellicht getuige van de Africa Cup-gekte. Het tweejaarlijkse Afrikaanse landentoernooi haalt onze media niet, maar leeft wel in de buik van de Brusselse multiculturele samenleving.

Al dagen in de weer

“De Afrikanen zien dit als hun eigen wereldkampioenschap. Wij voelen dezelfde vreugde als toen België zo ver geraakte op het WK vorige zomer”, beaamt de Belgisch-Algerijnse Nedjoua Azzouz aan BRUZZ. "Onder vrienden en familie leeft het enorm: we praten over niets anders." Samen met haar familie huurt ze vrijdag een zaaltje voor 150 man af in Sint-Gillis, om de finale te kunnen bekijken op groot scherm.

Ook Nancy Mbaye, eigenares van het Senegalese restaurant La Signare in de Elsense Vredestraat, is al enkele dagen in de weer: leveranciers worden gebeld, televisies worden opgehangen. Ze heeft nog een lange lijst taken tegen vrijdagavond. “We verwachten veel mensen, want dit is een uitzonderlijke gebeurtenis”, vertelt Nancy tussen de voorbereidingen door.

"Het is belangrijk dat we laten zien dat Afrika zichzelf uit de slag kan trekken. Een Senegalese trainer voor een Senegalese ploeg, dat spreekt voor zich"

Nancy Mbaye, eigenares van Senegalees restaurant

De Brusselse Senegalezen troepen samen in de Matongewijk. Zo ook Elsenaar Thierno Niang. “Dat is echt iets om samen met de gemeenschap te beleven! Ik ga naar een van de Senegalese cafés aan de Waversesteenweg om samen te kijken, en hopelijk later de overwinning te vieren.”

Nagelbijter in Caïro

Het Algerijnse epicentrum situeert zich rond Lemonnier, Anneessens en de Hallepoort. Daar zal het koppenlopen zijn, want ook de meeste Marokkanen in Brussel zullen voor het buurland supporteren. “We zijn het enige Arabische land dat nog overblijft", zegt Azzouz. "Het leeft enorm in de Maghrebgemeenschap. Zelfs mijn jongste dochter, die nog nooit in Algerije is geweest, gaat helemaal mee in de hype.”

Senegal begon als topfavoriet om het Afrikaanse landentoernooi voor het eerst in zijn geschiedenis te winnen. Algerije was een outsider, maar heeft tijdens dit toernooi nog niet verloren. In de groepsfase waren ze aan elkaar gewaagd, maar de Algerijnen wonnen dankzij een late treffer met 0-1. Er kondigt zich dus een nagelbijter aan in Caïro, waar de finale plaatsvindt.

"Zelfs mijn jongste dochter, die nog nooit in Algerije is geweest, is helemaal mee met de hype"

Azzouz Nedjoua, Algerijnse vrijwilligster bij vzw L'Avenir

Thierno denkt dat de kaarten goed liggen voor Les Lions de la Teranga. “Onze trainer Aliou heeft een collectief bewustzijn voor de ploeg gecreëerd en een echt internationaal elan aan de ploeg gegeven”, zegt de Elsenaar. Aliou Cissé slaagde er vorig jaar in om Senegal als een van de laatste Afrikaanse ploegen op het WK te houden.

Bovendien is hij een van de enige Afrikaanse trainers in Afrika en wereldwijd, wat volgens Thierno niet onbelangrijk is voor het nationale bewustzijn. Nancy valt hem bij. “Het is belangrijk dat we laten zien dat Afrika het voor zichzelf kan doen. Een Senegalese trainer voor een Senegalese ploeg, dat spreekt voor zich.”

(Lees verder onder de video)

Vreugde in de straten van Matongé na de overwinning van Senegal in de halve finale van de Africa Cup.

Maar ook Azzouz twijfelt niet: de Fenneks zullen de Africa Cup meenemen naar Algerije. “Het voetbal in Algerije is professioneler dan ooit. De ploeg heeft geleerd van zijn fouten en speelt momenteel heel erg goed. Ze wonnen alles op de Africa Cup. Ik ben er zeker van: Algerije wint de finale. Ik zie niet hoe we kunnen verliezen. Als we winnen, trekken we naar de Beurs. Alle Brusselse Algerijnen komen daar samen voor een groot feest.”

Wat als Senegal wint? “Ik beloof het, we barricaderen de straat en we vieren een feestje, ik heb al een band op stand-by staan om live te komen spelen.” Nancy en Thierno verwachten geen problemen als Senegal verliest. “De politie is al komen vragen of we extra hulp nodig hebben, maar wij zijn rustige en respectvolle mensen. Fairplay staat boven alles.”

Oude bekenden

Voetbalkenners zullen ook een aantal oude bekenden uit de Belgische competitie herkennen. Bruggeling Krépin Diatta kon al eens een winnende goals maken tijdens dit toernooi. Aan Senegalese kant staan Moussa Wagué (ex-Eupen) en Kalidou Koulibaly (ex-Genk) naast ex-Anderlechtenaar Cheikhou Kouyaté.

Bij Algerije strijden Adlene Guedioura (ex-Charleroi), Ramy Bensebaini (ex-Lierse) en Youcef Atal (ex-Kortrijk) aan de zijde van sterspeler Riyah Mahrez.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Sport, Sporting Flagey, Africa Cup 2019, Senegal, Algerije, voetbal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie