Brussels Airport krijgt twee nieuwe brandweerkazernes

© Brussels Airport

Op Brussels Airport is vrijdagnamiddag de symbolische eerste steen gelegd van twee nieuwe brandweerkazernes, die de huidige drie verouderde kazernes in de loop van volgend jaar zullen vervangen. De nieuwe gebouwen voor de luchthavenbrandweer vormen een investering van 17 miljoen euro, zo bleek vrijdag tijdens een werfbezoek.

Brussels Airport heeft momenteel drie kazernes: ten noorden en zuiden van het luchthavengebied, en nabij de vertrekhal. De gebouwen, die dateren uit de jaren vijftig, zijn verouderd en zitten aan hun capaciteitslimiet, aldus Anke Fransen, woordvoerster van de luchthavenuitbater.

Bovendien liggen ze niet ideaal, want voor interventies moeten de voertuigen soms een startbaan oversteken. De nieuwe kazernes komen in het oosten en het westen van het luchthaventerrein. "In plaats van boven en onder de startbanen 25R en 25L, gaan ze tussen de verschillende banen staan," klinkt het. "Dat maakt het mogelijk om flexibeler te reageren in het geval van een interventie."

Ook de medische dienst krijgt een plek in de kazernes en aan de oostelijke kazerne komt een nieuw trainingscentrum. Volgens de wet moeten brandweerteams binnen de drie minuten na een oproep aan een vliegtuig staan, en binnen de vijf minuten bij de luchthaventerminal.

Om daarin te slagen, zal in de nieuwe kazernes binnen de 30 seconden na de alarmbel het eerste voertuig kunnen uitrijden, belooft Brussels Airport. Het brandweerkorps van de luchthaven bestaat uit 120 brandweermannen en -vrouwen, inclusief medische dienst, en in het najaar komen er nog eens 15 mensen bij.

Het korps is de klok rond aanwezig. De vloot bestaat uit meer dan twintig voertuigen, gaande van gewone brandweerwagens tot schuimrobots en zogenoemde crashtenders (megabrandweerwagens die worden ingezet bij vliegtuigincidenten). De nieuwe kazernes zullen energieneutraal zijn, dankzij onder meer zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Ze moeten tegen mei 2018 af zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Schaarbeek krijgt prijs van hartenbreker

samenleving 1518615707

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook