Brussels Airport maakt zich op voor wekenlange sluiting landingsbaan

© PhotoNews

Op Brussels Airport beginnen vandaag de voorbereidende werkzaamheden voor de grondige renovatie van baan 25R/07L. De meest noordelijke van de drie pistes op de luchthaven zal van 13 juli tot 23 augustus volledig gesloten zijn.

25R/07L is de meest noordelijke baan op Brussels Airport. Doorgaans stijgen de meeste vliegtuigen op vanop die baan (richting Diegem) en ook een aanzienlijk deel van de landingen (over Steenokkerzeel) vindt erop plaats. Tijdens die zes weken zal, wanneer mogelijk, de dwarsbaan meestal gebruikt worden voor vertrekken en landingen.


Tijdens de renovatie van 25R/07L moet het baangebruik op Brussels Airport aangepast worden. Waar de vliegtuigen opstijgen en landen hangt af van verschillende parameters (weer, drukte, preferentieel baangebruik), maar indien mogelijk zullen de meeste vliegtuigbewegingen op baan 19 plaatsvinden, klinkt het. Dat betekent landingen vanuit het noorden (Perk) en vertrekken richting zuiden (Wezembeek-Oppem).


Op de keuze voor de dwarsbaan als alternatief (in plaats van de derde baan, 25L/07R) kwam er kritiek, onder meer van de gemeente Wezembeek-Oppem en de ombudsdienst van de luchthaven, omdat het de kortste baan is en ze minder goed uitgerust zou zijn. "Baan 19 is niet geschikt voor intensief gebruik voor opstijgingen", staat bijvoorbeeld in een document van de ombudsdienst. En tijdens een infosessie over de werken zei ombudsman Philippe Touwaide dat de baan "geen volwaardige piste" is. Maar uiteindelijk bevestigde het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV) van de federale overheidsdienst Mobiliteit de keuze voor de dwarsbaan.


Het is van 1996 geleden dat er nog grondige renovatiewerken werden uitgevoerd aan 25R/07L. De twee andere banen op de luchthaven kregen enkele jaren geleden al een grondige renovatie.
Brussels Airport bekeek na de corona-uitbraak of de renovatie vervroegd kon worden omdat er amper vliegverkeer was. Door de coronamaatregelen waren er echter onvoldoende personeel en materiaal beschikbaar, en dus bleef de timing behouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?