Op 14 september 2020 opende op Brussels Airport een covid-19-testcentrum
© PhotoNews | Op 14 september 2020 opende op Brussels Airport een covid-19-testcentrum.

Brussels Airport schrijft scenario's uit voor vaccintransport

© Belga
08/10/2020

Brussels Airport bereidt zich voor op de toekomstige verdeling van vaccins tegen COVID-19. Allerlei scenario's worden uitgewerkt om de verschillende mogelijke vaccintypes, die andere behandelingen vereisen, veilig en efficiënt te kunnen verwerken, zo zegt de nationale luchthaven donderdag.

Wanneer er een vaccin zal zijn, is nog niet duidelijk. Maar de voorbereidingen zijn al bezig. Op Brucargo, de vrachtafdeling van Brussels Airport, werd de taskforce BRUcure opgericht. De bedoeling ervan is om in samenwerking met de grote vaccinproducenten "een correct en snel transport op onze luchthaven te garanderen", aldus luchthaventopman Arnaud Feist.

Er moeten veel variabelen in kaart worden gebracht. Zo zal het ene vaccin op droogijs vervoerd moeten worden, terwijl het andere tussen 2 en 8 graden Celsius gekoeld moet blijven. "Ook de productieplaats van de vaccins, het aantal doses per persoon, het volume dat een pallet met vaccins inneemt rekening houdend met de verpakking, enzovoort, worden in kaart gebracht in de verschillende scenario's, zodat er snel geschakeld kan worden eens het vaccin er is", stelt Brussels Airport.

De internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen (IATA) zei eerder al dat de wereldwijde distributie van coronavaccins de "missie van de eeuw" zal worden voor de cargoluchtvaart. De organisatie berekende dat het equivalent van 8.000 grote vrachtvliegtuigen nodig is om 7,8 miljard mensen op de wereld één dosis van het vaccin te bezorgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, vaccins, Brussels Airport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie