Brussels bekendste prostituee stopt

© brusselnieuws.be
01/03/2011
Na een carrière van ruim 35 jaar kapt Brussels bekendste prostituee ermee. Sonia Verstappen (59) was spreekbuis voor collega’s die vrijwillig voor het beroep kozen. Ze stond ook jarenlang voor volle universiteitsaula’s om het mannelijk verlangen te analyseren.

Sonia Verstappen stapte op haar 22 in de prostitutie. Vrijwillig, omdat ze een beetje jaloers was op de meisjes die wel met klanten naar boven mochten terwijl zij aan de kassa moest blijven zitten.

In de loop der jaren wierp Sonia zich steeds meer op als spreekbuis voor meisjes die zelf kozen voor de prostitutie. Ze ijvert ook voor een erkenning van het beroep. Tegelijk hamerde ze op het gebrek aan beleid tegen de gedwongen variante van de prostitutie en de mensenhandel die erg aanwezig zijn in 'haar' rosse buurt aan het Noordstation.

Sonia werd opgemerkt door ULB-docenten, die haar jaarlijks lieten terugkomen om uit haar eigen ervaring te getuigen over het mannelijk verlangen in een seminarie dat luisterde naar de naam 'Het verlangen, het fantasme en het neuken'. De aula zat vrijwel altijd vol.

Vandaag getuigt ze nog steeds op regelmatige basis in Franstalige opleidingen psychologie, onder meer in Namen.

De 59-jarige houdt het sinds afgelopen vrijdag voor bekeken. Haar huurcontract is afgelopen en ze wil zich nu helemaal toeleggen op haar studies antropologie aan de UCL, waarvoor ze nog haar eindwerk moet schrijven, meldt La Capitale.

"Ik stop nu wel, maar ik zal mezelf antropoloog-prostituee blijven noemen zolang het woord prostituee stigmatiserend wordt gebruikt," zegt ze zelf aan brusselnieuws.be. "Dat is mijn manier om solidair te zijn met mijn collega's."

Helemaal stoppen wil Sonia overigens ook niet. Met haar favoriete klanten wil ze blijven afspreken. Op hotel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni