Brussels centrum ving al 462 slachtoffers seksueel geweld op

JP
© BRUZZ
22/11/2018

Een jaar na de oprichting van het eerste gespecialiseerde centrum voor slachtoffers van seksueel geweld, maakt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) de balans op. Ze is positief over het succes van de eerste drie pilootprojecten en maakt zich sterk om het nieuwe model ook in de rest van het land uit te rollen.

Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld opende een jaar geleden in het Sint-Pieters Ziekenhuis in de Marollen. Op die plaats zijn alle diensten onder één dak geschaard. Het grote voordeel is dat het slachtoffer niet van de ene dienst naar de andere hoeft te gaan, maar vanaf het begin wordt bijgestaan en begeleid door mensen die daarvoor zijn opgeleid.

Naast Brussel, zijn er ook in de andere gewesten twee pilootprojecten opgestart. Van in totaal 930 aanmeldingen ontving Brussel de meeste aanmeldingen (462), daarna volgen Gent (248) en Luik (220). “Dat zijn er vierhonderd meer dan we hadden geschat,” zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). “En dat zonder sensibilisering, want als pilootproject kreeg het niet veel aandacht.”

De leeftijd van de personen die zich in het centrum meldden, ligt tussen de 11 en de 37. Eén derde van de slachtoffers is minderjarig, en ongeveer tien procent van de slachtoffers is een man. De meeste van de aanmeldingen (71 procent) komt binnen de 72 uren naar het centrum.

Navolging

Na het succes van het eerste jaar, maakt Demir zich sterk om de werking ook in de rest van het land uit te rollen. De ambitie is om op termijn in elke provincie een zorgcentrum te hebben. “Budget en middelen mogen geen beperking zijn om seksueel geweld uit de wereld te helpen,” zegt Demir. Op dit moment kan ze met zekerheid zeggen dat er voldoende budget is voor één extra centrum, maar ze maakt zich sterk om de regering te overtuigen om meer budget vrij te maken.

Ook de strafmaat, nu tussen vijf en tien jaar, wil Demir opnieuw evalueren. “Daders komen er te gemakkelijk vanaf, terwijl een slachtoffer is getekend voor het leven. Vanuit de samenleving moeten we een sterk signaal geven dat we achter de slachtoffers staan.”

Feministische denktank en actiegroep Furia dringt erop aan dat de staatssecretaris die woorden zo snel mogelijk in concrete daden omzet. “Het project moet verder uitgerold worden en beschikbaar zijn in elke centrumstad. Het is onaanvaardbaar dat de kwaliteit van de hulp voor slachtoffers van seksueel geweld afhangt van de plaats waar je woont.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni