Brussels Gewest wil Communicatie Centrum Noord verkopen

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
15/09/2011
De Brusselse regering is van plan om het CCN te verkopen, de kantoren naast en boven het Noordstation. Dat zegt staatssecretaris voor Openbaar Ambt Bruno De Lille (Groen!) aan Brussel Deze Week. De Brusselse ambtenaren nemen nu 'exorbitant veel plaats' in.

In 1992 besliste het Brussels Gewest om boven het Communicatie Centrum Noord een kantoorgebouw neer te zetten. Volgens staatssecretaris De Lille voldoet dat gebouw vandaag om verschillende redenen niet meer. Het brengt hoge kosten met zich mee, het is somber en de kantoorruimtes zijn weinig aantrekkelijk.

Bovendien wil De Lille een centralisatie van de ministeries van het Brussels Gewest. Die zitten nu verspreid over vijf verschillende gebouwen in de stad. Daar moeten nog eens de acht ministeriële kabinetten aan toegevoegd worden, die op nog eens vijf verschillende plekken zitten.

Om de slagkracht van het Brussels Gewest te verhogen wil De Lille de verschillende administraties in één gebouw. Daarmee kan de totale vloeroppervlakte danig worden ingekrompen. De Lille: "Een studie heeft uitgewezen dat de tweeduizend ambtenaren nu 90.000 vierkante meter innemen. Dat is exorbitant. Volgens het studiebureau kan dit makkelijk met de helft van de oppervlakte."

'Gezicht van het Gewest'
Het Brussels Gewest gaat nu op zoek naar een nieuw gebouw. Dat moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Het moet makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, toegankelijk voor gehandicapten en het moet een passiefbouw zijn.

De Lille wil ook een goede visibiliteit van het gebouw. "Het gebouw moet het gezicht worden van de Brusselse administratie." De Lille hoopt tegen 2015 te kunnen verhuizen.

Het was eerst de bedoeling om adminstratie en ministeriële kabinetten samen te zetten, maar daar wordt vanaf gezien. De kabinetten, met uitzondering van dat van minister-president Charles Picqué (PS) aan het Warandepark, moeten volgens De Lille wel op één plek gehuisvest worden. Wellicht verhuizen ze naar het City-Center aan de Kruidtuinlaan.

De verhuisplannen kaderen in De Lille's Beleidsplan Openbaar Ambt dat in mei door de Brusselse regering werd goedgekeurd. Naast de centralisatie, behelst het plan ook een volledige doorlichting en hertekening van het organigram van de Brusselse Gewestadministratie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni