© HSB

Brussels hoofdkwartier voor hackers in Schaarbeek

© brusselnieuws.be
27/04/2012
Schaarbeek heeft er een hobbyclub bij. In een oude garage aan de Prinses Elisabethlaan bevindt zich het hoofdkwartier van de Hackerspace Brussels (HSB). Geen donker lokaal waar computers gekraakt worden, maar een plek waar constructief en creatief gewerkt wordt met allerlei elektronica.

De krant Le Soir bericht over de HSB. Een hackerspace is een ontmoetingsplek en werkplaats voor technische en creatieve personen. De hackers zijn eigenlijk creatieve ontwerpers. Ze halen toestellen uit elkaar om na te gaan hoe alles functioneert en hoe ze het eventueel kunnen verbeteren of een andere nutsfunctie kunnen geven. Van illegaal computers kraken is dus geen sprake.

"Wij moeten opboksen tegen het negatieve beeld dat mensen hebben van hackers", zegt hacker Frédéric Pasteleurs. "Wij zijn geen criminelen, wij zijn ontwerpers. We vinden onder andere nieuwe toestellen uit op basis van bestaande zaken. Maar we halen ook toestellen uit elkaar om ze eventueel te verbeteren. We zijn dus geen criminele hackers."

Ongeveer een jaar geleden nam de HSB zijn intrek in een oude garage in de Prinses Elisabethlaan in Schaarbeek. "De vzw bestaat eigenlijk al 3 jaar, maar door ons stijgend aantal leden hadden we nood aan een degelijk lokaal", zegt hacker Alexandre Engelhardt. "In de garage bevindt zich onder andere een elektronisch lab en een bibliotheek. Alles in functie van creatief bezig zijn met informatica en elektronica."

Eén regel is duidelijk: wie het lokaal gebruikt om in te breken in andermans computer, wordt buiten gezet. "Daarbij komt dat veel mensen denken dat wij een hersteldienst zijn", zegt Engelhardt. "We geven mensen wel advies, maar zelf herstellen we de computers niet."

Het fenomeen is wereldwijd bekend. Ook in Gent, Antwerpen en Charleroi bevindt zich een hackerspace. Wie zich aangesproken voelt, kan elke dinsdagavond gewoon aankloppen bij de blauwe garagedeur in de Prinses Elisabethlaan 48 in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie