Brussels kunstwerk ingehuldigd in metro Montréal

© LV

In de metro van Montréal hangt voortaan een kunstwerk van de Brusselse artiest Adrien Lucca. Het werk Soleil de Minuit symboliseert de vriendschapsband tussen beide steden. Later dit jaar krijgt Brussel in ruil een kunstwerk van een artiest uit de metropool in Quebec.

Soleil de Minuit bestaat uit veertien verlichtte mozaïeken van de zon. De artiest haalde zijn inspiratie uit de opkomende zon in Brussel op 21 juni 2015, de langste dag van het jaar. Tegelijkertijd was het bijna middernacht in Montréal. 

Het kunstwerk werd donderdag ingehuldigd in het metrostation Place d'Armes in het bijzijn van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), burgemeester van Montréal Denis Coderre en toplui van de vervoersmaatschappijen in beide steden. Aanleiding is de 50ste verjaardag van de metro van Montréal en de 40ste verjaardag van de Brusselse metro.

Het Brussels Gewest financierde het kunstwerk, goed voor zo'n 200.000 euro. In het najaar krijgt Brussel in ruil een kunstwerk van een artiest uit Montréal. Dat komt in metrostation Troon, momenteel in renovatie.

De uitwisseling moet de band tussen beide steden versterken. "Brussel en Montréal hebben heel wat gemeen," aldus Smet bij de inhuldiging. "Het zijn allebei tweetalige steden met verschillende gemeenschappen. In een wereld vol nationalisme en individualisme is Montréal een baken van diversiteit en solidariteit. Een stad van hoop voor de toekomst."

Montréal heeft sinds 2002 een samenwerkingsakkoord met het Brussels Gewest en vierde deze week ook zijn 375ste verjaardag.

© LV
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook