Brussels noodoproepcentrum krijgt 1.200 telefoontjes per dag

© BRUZZ
02/08/2016

Het Brusselse 112/100-oproepcentrum kreeg in 2015 dagelijks gemiddeld 1.200 telefonische oproepen binnen. Voor het hele jaar ging het om ongeveer 450.000 telefoontjes. Alle Belgische hulpcentra samen kregen in 2015 gemiddeld 7.555 oproepen per dag. Dat blijkt uit het activiteitenverslag 2015 van de FOD Binnenlandse Zaken.

Het aantal oproepen bij het Brusselse hulpcentrum-112 schommelt al drie jaar (2013-2015) rond de 450.000 binnenkomende telefoontjes per jaar. Ook oproepen naar het nummer 100 komen er terecht. “Dat zijn niet allemaal oproepen van mensen in nood. Daarbij zitten ook de slechte telefoongrappen en oproepen waarbij geen tussenkomst nodig is van de hulpdiensten”, vertelt chef van het Brussels oproepcentrum Jean-Paul Labruyere.

Gemiddeld leidt één op vier oproepen naar de telefonisten tot effectieve hulpverlening. In totaal waren er daardoor in 2015 zo’n 100.000 interventies van de brandweer, of ziekenwagens die werden aangestuurd vanuit het Brussels oproepcentrum. Daar zijn 40 calltakers in dienst om dag en nacht permanentie te garanderen. Ze werken in shiften, overdag met ongeveer zeven mensen, ’s nachts met vijf. Het aantal oproepen varieert doorheen de dag. De drukste periode is tussen 13 uur en 22 uur.

“De verdeling van de oproepen loopt ongeveer gelijk met de gewestgrenzen. Er komen ook oproepen uit de rand van Brussel binnen, vooral vanuit de zuidelijke rand tot Waterloo en Tubeke." Ook via welke telefoonmast iemands gsm verbinding maakt, speelt daarbij een rol.

Op 22 maart, de dag van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek, gingen de meeste noodoproepen vanuit Zaventem dus automatisch naar het oproepcentrum in Leuven, zegt Labruyere. “Na de aanslag in Maalbeek piekte het aantal oproepen bij ons ongeveer twee uur lang. Onze mensen van de nachtshift zijn grotendeels ingesprongen om het team te versterken Bovenop die extra noodoproepen moesten we natuurlijk ook de dagdagelijkse oproepen kunnen verwerken.”

Afgelopen juni maakte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een school in Ganshoren nog promotie voor het noodnummer 112. Met een filmpje wil hij laten zien hoe jongeren de noodnummers moeten gebruiken. Ook een manier om grappenmakers te ontraden? “Dat effect kan ik nu nog niet zien. Het aantal oproepen waarbij de cijfercombinatie 1-0-0 per ongeluk wordt gevormd in iemand zijn broekzak is wel duidelijk aan het zakken", besluit Labruyere.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni