Brussels parket eist tot acht jaar cel voor Soedanese mensensmokkelaars in Maximiliaanpark

© Belga
26/02/2021

Het Brusselse parket heeft vrijdag gevangenisstraffen tot acht jaar gevorderd tegen negen Soedanezen die deel zouden hebben uitgemaakt van een bende mensensmokkelaars. Die zouden minstens vanaf december 2019 transmigranten geronseld hebben in het Brusselse Maximiliaanpark om ze op vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. Een aantal leden van de organisatie zouden ook vrouwelijke slachtoffers aangerand en bedreigd hebben.

Het onderzoek naar de criminele organisatie ging in april 2020 van start toen een transmigrante zich aanbood bij PAG-ASA, een vzw die steun biedt aan slachtoffers van mensenhandel. Volgens de jonge vrouw was ze in de klauwen gevallen van een groep Soedanese mensensmokkelaars die beloofd hadden haar naar het Verenigd Koninkrijk te brengen.

Het Brusselse gerecht opende een onderzoek en daaruit bleek volgens het parket dat een zekere "Fox" aan het hoofd stond van een criminele organisatie met een achttal leden. Die ronselde transmigranten uit Soedan en Eritrea in het Maximiliaanpark, en bracht hen met de trein naar Aarlen, van waar ze verder trokken naar de parking 'Aire de Sterpenich'. Daar bevond zich een tentenkamp waar smokkelaars en transmigranten zich schuilhielden, wachtend op geschikte vrachtwagens.

Eisten meer dan geld

Voor de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk vroeg de organisatie bedragen van 700 tot 1.500 euro, maar onder meer "Fox" verlangde van vrouwelijke slachtoffers meer dan geld en toonde zich vaak agressief als daar niet op ingegaan werd, aldus het parket. Ook andere bendeleden zouden niet geaarzeld hebben gebruik te maken van geweld of bedreigingen. Na hun arrestatie in het najaar van 2020 zouden enkele minder belangrijke bendeleden in de gevangenis ook met de dood bedreigd zijn als ze hun mond niet zouden houden.

Het parket eiste vrijdag acht jaar cel tegen "Fox", zes jaar cel tegen diens twee nauwste helpers en gevangenisstraffen van veertig maanden tot vijf jaar voor zes andere verdachten. De verdediging voerde aan dat de verschillende verdachten zelf transmigranten waren die het Verenigd Koninkrijk probeerden te bereiken. Daarbij hadden ze weliswaar andere transmigranten op weg geholpen, maar van een criminele organisatie zou geen sprake geweest zijn. De rechtbank doet over enkele weken uitspraak.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni